Na svojoj redovnoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na način na koji će nove epidemiološke mjere iznova utjecati na organizaciju života u Rijeci.

Strože epidemiološke mjere, koje je jučer donijela Vlada RH, donose i drugačiju organizaciju javnog prijevoza te otkazivanje uobičajenih adventskih događanja, dok će gradski vrtići i škole, ne dođe li do pogoršanja, i dalje normalno raditi.

Unazad tjedan dana i na našem području raste broj zaraženih koronavirusom. Tako već nekoliko dana imamo preko 300 zaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, od čega je oko 50% na području Grada Rijeke, razmjerno broju stanovnika. Ohrabrujuće je da za sada nemamo velikog povećanja broja oboljelih unutar dječjih vrtića i osnovnih škola kojima je Grad Rijeka osnivač. Naime, u gradskim vrtićima i školama trenutno je oboljelo 0,3% djece. U vrtićima, koje polazi preko 3000 djece, imamo četvoro oboljele djece te 16 odgajateljica, a u osnovnim školama 36 pozitivne djece, 16 nastavnika te dvoje nenastavnog osoblja. Smatramo da uz poštivanje mjera, naravno i samoizolaciju kad je to potrebno, vrtići i škole mogu nastaviti raditi normalno. Ukoliko dođe do pogoršanja, intervenirat ćemo sami ili na preporuku epidemioloških službi“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Autotrolej već krenuo u pripremu za novi način rada

Velike promjene donosi mjera koja se tiče javnog gradskog prijevoza, kojom je propisano da autobusi mogu biti popunjeni s maksimalno 40 % kapaciteta. Autotrolej je već krenuo u pripremu za novi način rada. U prvom redu, na svim autobusima će biti izvješena obavijest o broju putnika koje maksimalno može primiti autobus – u zglobnim autobusima može se voziti najviše 60, u solo autobusima 36, a u mini autobusima 14 putnika.

Apeliram na naše sugrađane koji koriste usluge Autotroleja da slušaju upute vozača koji će morati procijeniti u kojem trenutku je autobus popunjen u skladu s ovim mjerama“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Također, Autotrolej će povećati broj polazaka u vršnim vremenima, odnosno u vrijeme odlaska i povratka s posla i škole, o čemu će prijevoznik detaljno obavijestiti.

Uputio bih poziv i našim umirovljenicima da nastoje izbjegavati korištenje autobusa u vršnom opterećenju autobusa, kad ljudi idu na posao ili učenici u školu te da nastoje koristiti autobuse iza 9 sati“, apelirao je gradonačelnik.

Vojko Obersnel o novim epidemiološkim mjerama i kako one utječu na život u Rijeci

Što se tiče tržnica, otvoreni dijelovi tržnica već su se ranije prilagodili mjerama, dok će u zatvorenim paviljonima moći biti ograničen broj kupaca.

Važno je uputiti apel svima da ovo shvate ozbiljno, da se ponašaju odgovorno, da nose maske u svim prilikama u kojima ne mogu osigurati dovoljan razmak, a prije svega u javnom gradskom prijevozu. Sve to će to iziskivati disciplinu i odgovornost, ali to je u ovim vremenima najmanje što bi svi trebali razumjeti, da ne opterećujemo sustav više nego što je to potrebno i da nam se ne dešavaju situacije kao u drugim sredinama. U stalnim sam kontaktima s ravnateljem KBC-a – kapaciteti bolnice su za sad zadovoljavajući, popunjenost nije takva da bi trebala izazivati zabrinutost, ali u svakom slučaju je upozoravajuća, pa i sve mjere koje su donesene treba shvatiti ozbiljno i treba ih se pridržavati“, poručio je gradonačelnik.

Grad Rijeka već uveo mjere za pomoć poduzetnicima, razmatra se mogućnost novih

Grad Rijeka je već ranije, prilikom same naznake pogoršanja epidemiološke situacije a time i otežanih uvjeta rada ugostitelja i drugih poduzetnika, donio nekoliko mjera.

Tako će se od 1. studenog do 31. prosinca 2020. godine, uz mogućnost produljenja, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, zakupcima gradskih poslovnih prostora te javnih površina za postavu privremenih objekata umanjiti zakupnina. Zakupcima s padom prometa od 40-60 % odobrit će se umanjenje zakupnine za 30 %, dok će onima sa padom prometa od 60,01 do 100 % biti odobreno umanjenje za 50 %. Također, do kraja godine, također s mogućnošću produljenja, bit će besplatno i korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa.

Nove mjere predviđaju i zatvaranje određenih djelatnosti, prije svega kafića i restorana. Ako rade u gradskim prostorima, za vrijeme dok budu zatvoreni, neće plaćati zakupninu, a te mjere će trajati dok god budu traje mjere koje je jučer donijela Vlada“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Osim za poduzetnike, usvojene su i mjere koje se odnose na pomoć građanima, odnosno roditeljima čija djeca pohađaju gradski vrtić ili produženi boravak.

Drugi tjedan ćemo još razmotriti neke druge mjere pomoći, kako bi ovu situaciju što bezbolnije prevladali, ali o tome kad budemo znali što nas sve očekuje“, poručio je gradonačelnik.

“Koronavirus se pojavio u ulozi Grinča i ukrao nam Božić”

Nove mjere usmjerene prema sprečavanju širenja zaraze koronavirusa tiču se i obustave organizacije sajmova i adventskih događaja. Stoga će od već unaprijed reduciranog programa ostati tek božićno-novogodišnja rasvjeta u gradu i na Trsatskoj gradini te vatromet za Novu godinu. Što se tiče klizališta Morska pahuljica ono će, ovisno o epidemiološkoj situaciji, eventualno početi raditi za vrijeme školskih praznika.

Nažalost, pred nama je jedan otužni period, koji smo svi uvijek čekali s veseljem, ali nažalost koronavirus se pojavio u ulozi Grinča koji je ove godine ukrao Božić ne samo nama, nego i cijeloj Europi i svijetu“, kazao je gradonačelnik.

Uređenje kompleksa Benčić najveći projekt u kulturi u Hrvatskoj

Osvrćući se na nedavno otvorenje novog doma Muzeja grada Rijeke u obnovljenoj Palači šećerane, gradonačelnik Obersnel je govorio o nastavku radova u kompleksu Benčić.

Početkom veljače očekujem otvorenje Dječje kuće, a do ožujka ili travnja i završetak radova na trgu između svih novih objekata. Gradska knjižnica se intenzivno gradi, ali ona će biti gotova tek krajem 2021. ili početkom 2022. godine, s obzirom na to da je u jednom dijelu trebalo mijenjati projekt zbog određenih problema vezanih uz statiku, odnosno zemljište koje jednostavno nije moglo prihvatiti projekt na način na koji je bio koncipiran“, kazao je gradonačelnik, koji je naglasio kako će uređenje kompleksa Benčić biti najveća ostavština projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Uređenje kompleksa Benčić najveća je investicija u kulturi od osamostaljenja Hrvatske, a radovi na budućem art-kvartu vrijedni su oko 300 milijuna kuna.

Kalendar događanja