Potpisivanjem Zapisnika o primopredaji izvršnih ovlasti novoizabrani gradonačelnik Rijeke Marko Filipović preuzeo je dužnosti od dosadašnjeg gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Primopredaji su prisustvovali i novoizabrani zamjenici gradonačelnika Rijeke, Sandra Krpan i Goran Palčevski.

Obersnel: Siguran sam da će Marko od Rijeke stvoriti uspješan i moderan grad

“Nakon moje odluke da se više ne kandidiram i nakon ove briljantne pobjede Marka Filipovića i njegovog tima preostaje mi jedino da čestitam novom gradonačelniku i predam izvršnu vlast. Premda me veseli me što je izazvala ovako veliki interes javnosti ovo je ipak drugačija primopredaja od onih kakve se ovih dana događaju u drugim jedinicama lokalne samouprave i uprave, ovo je više drugarska primopredaja, jer je Marko Filipović bio moj zamjenik dva mandata i jako je dobro upoznat sa onim što je gradska uprava u tom razdoblju radila. Trebao bih mu predati svu dokumentaciju koja je potrebna za nastavak rada, kao i sva izvješća o obavljenim poslovima, kako gradske uprave tako i komunalnih i trgovačkih društava te ustanova u vlasništvu Grada. No, s obzirom na to da smo u najtransparentnijem gradu u Hrvatskoj, na što sam jako ponosan, svi su ti dokumenti ionako već objavljeni na gradskom portalu. Vjerujem da će Marko sa zamjenicima nastaviti u tom smjeru. Već sam puno govorio zadnjih dana o tome što smo sve postigli i koje smo projekte realizirali, zato bih se zahvalio građanima Rijeke na povjerenju koje su mi dali proteklu 21 godinu, kao što zahvaljujem i suradnicima iz gradske uprave i komunalnih društava te ustanova. Želim da Rijeka ostane socijalno  osjetljiv grad, otvoreni grad, grad tolerancije, grad slobodno mislećih ljudi. Jedan od zaloga za bolju zajedničku budućnost postavili smo uvođenjem Građanskog odgoja u gradske osnovne škole, kao prvi u Hrvatskoj i siguran sam da će Marko od Rijeke stvoriti uspješan, moderan, europski i otvoreni grad”, kazao je Obersnel.

Obersnel je na upit novinara što smatra svojim najvećim postignućem, ponovio kako mu je teško izdvojiti nešto na što je izrazito ponosan a što je postignuto tijekom 21 godine na funkciji gradonačelnika, ali da ipak može reći kako smatra da je izgradnja Kampusa bila zalog za bolju budućnost i napredak Rijeke, kao što je to, u drugom obliku i značenju bilo uvođenje Građanskog odgoja u riječke osnovne škole.

Dio primopredaje je uključivao i predaju ključeva ulaza u zgradu kao i ključa službenog vozila, ali i čuvene Obersnelove crvene zaštitne kacige koju je nosio obilazeći sva gradilišta tijekom svih mandata te simboličnog ključa grada koji se uručuje meštru karnevala, uz želju da se ta tradicija nastavi.

Filipović: Pred nama je puno projekata koje treba realizirati

Zahvaljujući na svemu što je Vojko Obersnel učinio za Rijeku, novi gradonačelnik Marko Filipović je kazao kako su četiri godine pred njegovim timom i puno i malo jer ih očekuje puno projekata koje treba realizirati, a koji proizlaze iz programa kojeg su ponudili građanima tijekom izbora.

“Zahvaljujem se Riječankama i Riječanima koji su nam dali povjerenje, zahvaljujem se i svim protukandidatima i čestitam ujedno novoizabranim članovima Gradskog vijeća. Vojko Obersnel se 21 godinu zalagao za socijaldemokratske vrijednosti u Rijeci, Hrvatskoj pa i šire. Za njega mogu reći onu staru poslovicu da nije prijatelj onaj koji ti da ribu nego onaj koji te nauči loviti ribu. Ja sam to od njega i naučio. Iza nas su dva investicijska ciklusa, EPK 2020 i to nasljeđe treba valorizirati na dobrobit sugrađana. Udarit ćemo novi ritam, pojačati podršku gospodarstvu, prometnoj povezanosti Rijeke i učiniti sve što možemo kako bi život građana učinili boljim. Rijeka je do sada bila rekorder po povlačenju novaca iz europskih fondova i to će nastaviti biti i dalje. Za velike javne i privatne investicije koje su pred nama vrata gradske uprave uvijek će biti otvorena. A kad je riječ o investicijama od državnog interesa, poput dovršenja nove bolnice na Trsatu, Ceste D 403, Zagrebačke obale, Marine u Porto Barošu i području luke, tu ćemo nastaviti davati svu potrebnu podršku”, kazao je gradonačelnik Filipović.

Vojko Obersnel, Marko Filipović, Sandra Krpan i Goran Palčevski

Vojko Obersnel, Marko Filipović, Sandra Krpan i Goran Palčevski

Krpan: Želimo da obrazovanje, kultura i sport budu temelj naše društvene zajednice

Predstavili su se i novi zamjenici Sandra Krpan i Goran Palčevski. Sandra Krpan je kazala kako je to za nju velika čast i ujedno velika obaveza. Krpan se djelujući kroz Gradsko vijeće kao vijećnica SDP-a zauzimala za bolji život Riječana. Po struci profesorica Hrvatskog jezika i književnosti, radila je kao ravnateljica jedne osnovne škole i bit će u timu novog gradonačelnika zadužena za odgoj i obrazovanje.

“Želimo da sva djeca budu obuhvaćena predškolskim odgojem. Premda to nije u našoj nadležnosti, želimo participirati  u životu srednjoškolaca i zalagat ćemo se za još jaču suradnju sa Sveučilištem. Iduće godine će Rijeka biti grad sporta, osigurat ćemo kulturne i sportske sadržaje, želimo da naši sportski klubovi postižu uspjehe, želimo da obrazovanje, kultura i sport budu temelj naše društvene zajednice”, kazala je Krpan.

Palčevski: Želimo stvoriti još bolje uvjete za naše umirovljenike i socijalno ranjive skupine

Goran Palčevski radi kao pedijatar u KBC Rijeka i cijeli je svoj radni vijek proveo u zdravstvu. U Filipovićevom timu bit će zadužen za zdravstvo i socijalnu skrb i kako je rekao, bit će mu drago da može sudjelovati u provođenju dobrog socijalnog programa kojeg provodi Grad Rijeka i koji je u svemu iznad razine u Hrvatskoj. “Želimo stvoriti još bolje uvjete za naše umirovljenike, želimo biti partneri socijalno ranjivim skupinama i nastavit ćemo dobru suradnju sa KBC-om, Zavodom za javno zdravstvo, Crvenim križem i svim drugim dosadašnjim partnerima. Želja nam je pomoći da se realizira nova bolnica te da se izgradi novi dom za umirovljenike i tu ćemo usmjeriti svoje napore”, kazao je Palčevski.

Gradonačelnik Filipović je kazao kako će Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća biti sazvana unutar zakonskog roka od mjesec dana, odnosno negdje koncem lipnja.

Bivšem gradonačelniku darovao je pregaču za kuhanje s  napisom “Odmori se zaslužio si” i simbolične gradele s ribama, za njegov omiljen hobi. Novinar Lucio Vidotto pak, kao jedan od rijetkih koji je bio na primopredaji prije 21 godinu, darovao je Obersnel komplet plastičnih boća.