Vojko Obersnel

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je bio zadnji čas da Vlada poduzme mjere za zaustavljanje krize, dodavši kako se izgubilo puno vremena bez poduzimanja adekvatnih mjera.

“Nisam siguran da će i novodonesene mjere u bitnome popraviti zabrinjavajuće stanje i zaustaviti trend smanjenja broja radnih mjesta, propadanja sve većeg broja gospodarskih subjekta i smanjiti problem nelikvidnosti. Najavivši promjene vezane uz porez na dohodak i eventualno ukidanje nekih, kako to u vladi i HUP-u vole naglasiti – parafiskalnih nameta – Vlada je samo nastavila s donošenjem niza mjera koje direktno pogađaju lokalnu i regionalnu samoupravu,” kazao je Obersnel.
 
Podsjetio je kako su izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave početkom 2007. godine gradovi izgubili prihod od poreza na dobit, koji je postao isključivi prihod državnog proračuna. Iako je u jednoj mjeri povećana stopa od poreza na dohodak, koja je ostala gradovima i županijama, analiza podataka pokazuje da su jedinice lokalne i regionalne samouprave na razini Hrvatske izmjenama tog zakona do sada izgubile oko 1,2 milijardi kuna. Procjenjuje se da je Grad Rijeka zbog toga izgubio između 50 i 60 milijuna kuna. Na smanjenje prihoda gradova i županija utjecala je i odluka iz 2008. godine da se neoporezivi dio u porezu na dohodak, koji je jedan od glavnih izvora financiranja jedinica lokalne samouprave, poveća s 1.600 na 1.800 kn.
 
Gradovi i županije izgubit će 3 do 4% prihoda

“Teško je govoriti u brojkama koliko će nove Vladine mjere, kojima se smanjuje porez na dohodak, utjecati na proračune lokalne i regionalne samouprave, no procjenjuje se da će na razini svih gradova i županija doći do smanjenja prihoda za 3 do 4%. A upravo se iz poreza na dohodak financiraju oni dijelovi gradskih proračuna vezani uz socijalna davanja, financiranje kulture, programa sporta i obrazovanja i slično,” kazao je Obersnel, dodavši kako je koliko će ove mjere utjecati na rasterećenje poduzetnika, što je vrlo bitno, jer se samo poticanjem poduzetništva i povećanjem broja zaposlenih može govoriti o naznaci izlaska iz krize.
 
Obersnel je istaknuo kako je upitno hoće li smanjenje poreza na dohodak na bilo koji način utjecati na smanjenje troškova poslodavca, kojima bi uvelike pomoglo smanjenje doprinosa za mirovinsko ili zdravstveno osiguranje.
 
“Vlada je najavila smanjivanje ili ukidanje parafiskalnih davanja, među kojima se spominje spomenička renta, možda i komunalna naknada. Sličnu odluku donijeli smo i sami, smanjivši spomeničku rentu, komunalnu naknadu i visine zakupa, na taj se način svjesno odrekavši 15-ak milijuna kuna prihoda gradskog proračuna. No, svako neplansko zadiranje u ove prihode ima za posljedicu smanjenja sredstava koja se vraćaju poduzetnicima, i tu treba biti oprezan da se ukidanjem tih mjera još više ne poveća nezaposlenost,” upozorio je Obersnel.
 
Upitan efekt smanjenja poreza na dohodak za građane

Gradonačelnik je kazao kako će se Vladinim mjerama jednim dijelom neznatno povećati prihodi pojedinih građana, no ako se uzme u obzir gubitak poreznih olakšica, koji će najviše pogoditi mlađi i srednji dio radne populacije, vrlo je upitno kakav će biti efekt smanjenja poreza na dohodak.

“S druge strane, Vlada je bila jako blagonaklona prema onima s najvišim primanjima, budući da je ukinuta najviša stopa poreza na dohodak od 45%, pa će nekome tko ima plaću od 20.000 kn plaća porasti za 1.300-1.400kn. Time je Vlada jasno poslala poruku za koji je sloj stanovništva najviše zainteresirana,” naglasivši kako Vlada nije posegnula u svoje porezne prihode, pa nije smanjila stope poreza na dobit, nisu uvedeni dodatni porezi kojima bi se oporezivala ekstra dobit ili dividende, a nitko nije razmišljao, ako ne o smanjenju, a onda barem o uvođenju diferenciranih stopa PDV-a.
 
Rebalans proračuna krajem lipnja

Osvrnuvši se na stanje proračuna Grada Rijeke, Obersnel je kazao kako su porezni prihodi u 2009. godini bili 5-6% posto manji od planiranih kao rezultat već tad vidljive gospodarske krize. Taj se trend nastavio i u prva tri mjeseca 2010. godine, kada je porezni prihod bio 4-5% manji nego što je bio u istom tromjesečju prošle godine.
 
“Najava poreznih promjena sigurno će za posljedicu imati daljnje smanjivanje prihoda u drugom dijelu godine, što izaziva i potrebu rebalansa proračuna, koji će se dogoditi do kraja lipnja. Činjenica je da se u ovom trenutku, kao i mnogi drugi, suočavamo s problemima nelikvidnosti upravo iz razloga neostvarivanja prihoda sukladno planovima. Iz toga razloga smo već ranije donijeli mjeru da sve naše obveze podmirujemo ne više u roku od 30, već u roku od 60 dana, iako sam svjestan da se ponekad zbog problema nelikvidnosti taj rok i probije. Stoga molim za razumijevanje svih onih posluju s gradom i naših proračunskih korisnika. No, za sada, i uz ovu odgodu, proračun ispunjava sve svoje obveze prema proračunskim korisnicima, a realizacija svih zacrtanih većih kapitalnih projekata nije dovedena u pitanje,” kazao je Obersnel.
 
Bez obzira na to što se prihodi ne pune sukladno planiranom, Grad Rijeka ima razumijevanja prema građanima i poslovnim partnerima, odnosno poduzetnicima. O takvom promišljanju Grada Rijeke najbolje govore već donesene mjere: pored smanjenja komunalne naknade za 10%, zakupnine za 10-20%, smanjenje spomeničke rente u 1. zoni za gotovo 25%, otvorena je i mogućnost otplate dugovanja u ratama, a značajnim se gospodarskim subjektima otpisuju dugovi, pa je tako brodogradnji otpisano više od 6 milijuna kuna potraživanja.
 
Novinarsko pitanje o cesti D404

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome je li točno da je želja Grada Rijeke da se napravi tunelski priključak prema trgovačkom centru na Pećinama uzrokovala i prlonogiranje otvaranja ceste D404.
 
“Apsolutno odbijam bilo kakvu odgovornost Grada Rijeke, bilo u planskom ili građevinskom smislu, za sve što se događa s cestom D404, o čemu postoji kompletna pisana korespondencija s Hrvatskim cestama,” kazao je Obersnel.
 
Detaljno pojašnjavajući odnos s Hrvatskim cestama, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako su Hrvatske ceste imale dvije godine da izmijene projektnu dokumentaciju, odnosno utvrde da se iz sigurnosnih razloga trebaju graditi sigurnosni izlazi. Naime, Grad Rijeka je godinu dana prije početka probijanja tunela na cesti D404, Hrvatske ceste obavijestio da moraju hitno pristupiti izmjeni građevinske dozvole, jer Grad Rijeka neće biti u mogućnosti osigurati sredstava za izgradnju dva, već samo jednog tunelskog priključka. S obzirom na to da je probijanje tunela trajalo oko godinu dana, to znači da su Hrvatske ceste imale dvije godine da prilagode projektnu dokumentaciju.
 
Gradonačelnik je kazao kako je u nekoliko navrata tražio informaciju o otvaranju ceste D404 za promet, no u Hrvatskim cestama nisu mogli potvrditi točan hodogram aktivnosti niti predvidjeti točan dan otvaranja ceste.
(S.R.)