Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel održao je svoju prvu  konferenciju za medije nakon popuštanja mjera zaštite od epidemije virusa COVID19 na kojoj je govorio o mjerama pomoći poduzetnicima i građanima, kao i o negativnom učinku na proračun Grada i gradskih komunalnih društava.

“U razdoblju u kojem je sve stalo, u za sve potpuno nepoznatim uvjetima, Grad Rijeka je iz dana u dan, prateći odluke i naputke Nacionalnog stožera, brzo reagirao kako bi se organizirao život, a gradske službe i komunalna društva funkcionirali. Nakon dva mjeseca možemo se nadati da je najgore prošlo i da možemo biti zadovoljni, prije svega sa zdravstvenog aspekta, jer u samom gradu nije bio neki značajniji broj oboljelih od koronavirusa i da je sada situacija u epidemiološkom smislu dobra“, rekao je Obersnel.

Šteta u proračunima gradskih komunalnih društava

„Ono čime ne možemo biti zadovoljni jest situacija s gospodarstvom i funkcioniranjem proračuna, kao i proračuna gradskih komunalnih društava, s obzirom na to da su u ovom razdoblju, zbog specifičnog načina rada ili čak zabrane rada, gotovo svi pretrpjeli ogromne štete.

Najgore su prošli Autotrolej koji jedno vrijeme nije vozio, odnosno vozio izvanrednim voznim redom, vozeći mali broj ljudi, te Rijeka plus, koji je praktički ostao bez prihoda. Autotrolej je umjesto uobičajenog prihoda od karata u iznosu 5,5, milijuna kuna, uprihodio samo 800.000,00 kuna. KD Čistoća je gubila mjesečno oko 2,5 milijuna kuna, pa će ta društva probleme likvidnosti riješiti uz angažman banaka.

Popuštanjem mjera od strane nacionalnog stožera život se još nije vratio u normalu pa se tako ni tijek novca nije vratio u normalu i očito je da će se posljedice osjećati duže vrijeme.

Autotrolej je umjesto uobičajenog prihoda od karata u iznosu 5,5, milijuna kuna, uprihodio samo 800.000 kuna

“S druge strane, naučili smo neke nove stvari, a nekih smo se podsjetili, jer je ova situacija pokazala da još uvijek postoji velika razina solidarnosti među ljudima. Ne samo da su sve službe odradile sve ono što se od njih očekivalo, nego se i velik broj građana uključio, bilo kao volonteri Crvenog križa ili putem društvenih mreža kroz neformalne grupe”, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik se zahvalio svima koji su uložili trud i napor da cijeli sustav funkcionira u ovim otežanim okolnostima, prije svega zdravstvenom osoblju koje je uložilo maksimalni napor, ali i svima ostalima koji su omogućili da “život u gradu funkcionira normalno u nenormalnim okolnostima”.

Smanjenje proračunskih prihoda Grada Rijeke

Grad je reagirao vrlo brzo čitavim nizom mjera, kako prema poduzetnicima, tako i prema građanima, kako bi omogućili što lakše preživljavanje u ovim okolnostima.

Ove mjere imale su i financijski efekt na proračun Grada. Tako su u travnju 2020. godine ostvareni ukupni prihodi i primici, u odnosu na isti mjesec 2019. godine, smanjeni za čak 30,2 milijuna kuna ili 36,4%. Najveći pad ima prihod od poreza i prireza na dohodak u iznosu od 7,9 milijuna kuna, zatim od zakupa poslovnog prostora 4,6 milijuna kuna, komunalne naknade 4,6 milijuna kuna, komunalnog doprinosa 2,3 milijuna kuna, poreza na nekretnine 2,1 milijun kuna te prihod od spomeničke rente u iznosu od 1,3 milijuna kuna.

Posljedica svega je neizbježni rebalans proračuna koji ćemo napraviti u srpnju, a kojim će dio prihoda biti smanjen ili odgođen za iduću godinu

Obersnel je kazao kako se prva polovica ožujka još odvijala u normalnim, uobičajenim uvjetima, jer je epidemija proglašena u drugoj polovici ožujka. Uspoređujući travanj 2020. i ožujak 2020. godine, ukupni prihodi i primici u travnju 2020. godine ostvareni su u iznosu od 52,7 milijuna kuna, a u ožujku 2020. godine u iznosi od 76,5 milijuna kuna iz čega proizlazi da je ostvarenje ukupnih prihoda i primitaka Grada u travnju 2020. godine manje za 23,8 milijuna kuna u odnosu na ožujak 2020. godine ili 31,1%.

„Pred nama je izazovno razdoblje, u kojem moramo zaliječiti rane i ožiljke koji nisu mali. Svibanj neće biti bolji od travnja, no nadamo se da će u narednim mjesecima biti nešto bolje. Posljedica svega je neizbježni rebalans proračuna kojeg ćemo napraviti u srpnju, a kojim će dio prihoda biti smanjen ili odgođen za iduću godinu“, najavio je gradonačelnik.

Investicije idu dalje

Gradonačelnik je kazao kako su u cijelom tom razdoblju nastavljeni radovi na projektima koji se nisu mogli zaustaviti, a za koje su postojali uvjeti da se izvode. Jedan od takvih projekata je i uređenje prostora ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca koje je privedeno kraju i uskoro slijedi tehnički pregled.

Završeno je i za početak rada spremno treće reciklažno dvorište, u Ulici Jože Vlahovića, kojim će upravljati KD Čistoća. Uz dva postojeća reciklažna dvorišta, u Mihačevaoj dragi i na Pehlinu te dva mobilna reciklažna dvorišta po mjesnim odborima, ovim trećim Grad Rijeka zadovoljava svoju zakonsku obvezu o izgradnji broja reciklažnih dvorišta zakonski određenog sukladno broju stanovnika grada. Za ovaj projekt Grad Rijeka je temeljem javnog poziva od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobio bespovratna sredstva Europske unije preko Kohezijskog fonda. Ukupni proračun projekta iznosi 1.1 milijun kuna, od čega je 781.180,00 kn iz sredstava Europske unije, što čini 85% prihvatljivih troškova.

Grad Rijeka sa svojim komunalnim i trgovačkim društvima te ustanovama i sportskim udrugama povukao oko 250 milijuna eura

Za tjedan ili dva kreće natječaj za odabir ponuditelja koji će graditi Sortirnicu u Mihačevoj dragi, odnosno, postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada. Ugovor s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike potpisan je krajem veljače. Ukupna vrijednost projekta iznosi 37.3 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva EU iznose 31.2 milijuna kuna, a preostala sredstva do ukupne vrijednosti projekta snose Grad Rijeka i jedinice lokalne samouprave – Gradovi Kastav, Kraljevica i Bakar te Općine Viškovo, Klana, Čavle, Jelenje i Kostrena.

Započeti su i radovi na pristupnoj cesti budućoj poslovno stambenoj zoni Krnjevo. Izrađena je projektna dokumentacija i ishođena je građevinska dozvola, a u trupu nove ceste ugradit će se sva potrebna komunalna infrastruktura. Radovi se planiraju završiti tijekom svibnja 2021. godine,a vrijednost im je 7.6 milijuna kuna.

Jedan od značajnijih radova je i rekonstrukcija Opatijske ulice koja se radi zbog potreba Hilton hotelskog kompleksa, gdje je planirana izgradnja rotora i proširenje ceste te ugradnja komunalne infrastrukture. Vrijednost radova je 5,5 milijuna kuna, a završetak je predviđen krajem lipnja, sukladno željama investitora, koji je u međuvremenu zbog ove situacije pomaknuo rok otvaranja hotela.

Povlačenje europskih sredstava

U Zagrebu je 4. svibnja potpisan ugovor o dodjeli sredstava za Centar kompetencija za pametne gradove – Cekom, projekt koji predvodi gradska tvrtka Smart Ri d.o.o. Radi se o projektu u kojem je Grad Rijeka vodeći partner uz 17 trgovačkih društava i tri istraživačko-razvojne institucije iz Rijeke i ostatka Hrvatske. Projekt je vrijedan 149,6 milijuna kuna, od čega 95,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

“Kada je riječ o korištenju bespovratnih EU sredstava možemo biti više nego zadovoljni jer je Grad Rijeka sa svojim komunalnim i trgovačkim društvima te ustanovama i sportskim udrugama povukao oko 250 milijuna eura, čime je u hrvatskom vrhu po osiguranim bespovratnim sredstvima iz EU fondova”, rekao je Obersnel. S ova dva projekta – Sortirnicom u Mihačevoj dragi i CEKOM-om, ta su bespovratna sredstva narasla za još 17 milijuna eura.

Što se kompleksa bivše tvornice Benčić tiče, gdje se provode četiri projekta, zbog pandemije su radovi nešto usporeni, ali će oni koji su planirani biti i dovršeni do kraja ljeta preseljenjem ustanova i realizacijom programa. Muzej grada Rijeke u palači šećerane je građevinski praktički gotov, kao i Dječja kuća.

„Ono što predstoji je dostava i ugradnja opreme koja malo zapinje jer je dobar dio opreme iz uvoza. Vjerujem da ćemo kroz ljeto završiti sve te radove da bi krajem kolovoza, odnosno rujna ta dva objekta mogla biti otvorena“, kazao je Obersnel. Usporedo s time dovršit će se radovi na uređenju trga, odnosno polaganju infrastrukture barem u onom dijelu koji je bitan za funkcioniranje novog Muzeja grada i Dječje kuće, a radovi na objektu Gradske knjižnice će se sigurno protegnuti u iduću godinu.

Cjelokupni tekst s gradonačelnikove redovite konferencije za medije dostupan je na portalu Grada Rijeke.

Skip to content