Cjelodnevna zabava i druženje, ali i čišćenje okoliša te razmjena znanja i ideja obilježili su program U Harteru na Kvarteru koji se ove subote, 27. lipnja u organizaciji Mjesnog odbora Hartera, zajednice u nastajanju održao na prostoru Hartere, odnosno Vodovodne i Ružićeve ulice.

Projekt je dio programskog pravca Slatko i slano, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a glavni cilj projekta bio je pokrenuti raspravu o budućnosti prostora bivše tvornice papira Hartera te područja Vodovodne i Ružićeve ulice uz kanjon Rječine. Ovim hvalevrijednim projektom željelo se doprinijeti i povezivanju ljudi s ovim povijesno važnim gradskim područjem, kao i istražiti potencijal za njegov razvoj i to kroz ideju kolektivne akcije, prisvajanja prostora i aktiviranja solidarnosti.

Program je započeo u 11 sati radnom akcijom čišćenja okoliša kod hale Marganovo, a nastavio se street artom, vođenim kvartovskim šetnjama i ćakulama po Vodovodnoj ulici sve do Hartere, a posjetitelji su, također kroz vođenu šetnju mogli saznati nešto novo o povijesti Sušaka i Hartere, a održana je i šetnja od Vodovodne ulice do „Planinarskog doma“, odnosno uspona za Žakalj. Održan je i kvartovski roštilj kod barba Drage koji je protekao u dobrosusjedskim odnosima, svatko je donio neku namirnicu.

U popodnevnom djelu programa s posjetiteljima su svoje ideje i zamisli kako iskoristiti ovaj prostor podijelili članovi Skateboard kluba Kvarner, pčelarska udruga “Milutin Barač”, Savez udruga Molekula, odnosno RiUse centar te Tranzicijska inicijativa Rijeka koja je predstavila ideju samonavodnjavajuće gredice. Održana je i biciklistička tura prvom gradskom biciklističkom rutom, „Biciklom na Kvarteru“, a kakvo bi to druženje u Primorju bilo kako se ne bi odigrao i turnir u briškuli.

Nakon dana prepunog aktivnosti i rada došlo je vrijeme za potpuno opuštanje i zabavu, a za glazbu se pobrinuo Radio Roža.

Projekt Kvartera zajednički provode udruga Urbani separe, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina, međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien.

U projektu sudjeluju brojne riječke organizacije, udruge, građanske inicijative i pojedinci, kao što su Galerija Kortil by Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Skateboard klub Kvarner, Kreativni kolektiv KOMBINAT, Pčelarska udruga “Milutin Barač”-Rijeka, Savez udruga Molekula (@Riuse centar), Tranzicijska inicijativa Rijeka, Cafe Bar Skradin, Radio Roža i Kvart za 5.