Riječ je uzvratnom posjetu budući da su u travnju ove godine predstavnici Međunarodne organizacije TURKSOY i predstavnici Khive posjetili naš grad i to povodom otvaranja tada održane izložbe „Utisci iz Khive“ postavljene u suradnji s tom organizacijom, a s ciljem predstavljanja Kulturne prijestolnice turkijskog svijeta 2020 – Khive.

Kao nastavak ovih prijateljskih događanja, 3. prosinca ove godine u Khivi je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Rijeka – Europska prijestolnica kulture”. Izložba fotografija je postavljena u Tosh Hovli u Državnom muzeju-rezervatu Ichan-Kala.

Uz gradonačelnika Filipovića, svečanom otvorenju nazočili su glavni tajnik TURKSOY-a Dusen Kaseinov, direktor Agencije za kulturnu baštinu Republike Uzbekistan Tursunali Koziev, zamjenik guvernera regije Horezm Botir Saidov i gradonačelnik Khive Temur Davletov.

Predstavnici dva grada, Rijeke i Khive, dogovorili su da će raditi na tome da se u budućnosti njihova kulturna i turistička suradnja podigne na višu razinu.

TURKSOY je međunarodna kulturna organizacija zemalja i regija u kojoj žive turkijski narodi i govori se turkijskim jezicima. Osnovana je 1993. godine nakon što su ministri kulture Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske potpisali osnivački sporazum. TURKSOY ima svoje sjedište u turskoj Ankari. Organizacija ima svoje korijene u susretima tijekom 1992. godine u Bakuu i Istanbulu, gdje su ministri kulture iz Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turske i Turkmenistana obvezali na suradnju u zajedničkom kulturnom okviru. TURKSOY je naknadno utvrđen sporazumom potpisanim 12. srpnja 1993. u Almati.

Kalendar događanja