U Ulici Ivana Zajca 20/b otvoren je novouređeni prostor gradske radionice Riperaj. Riječ je o novom projektu KD-a Čistoća, vrijednom 280 tisuća kuna, kojim su Riječani dobili mjesto na kojem će moći besplatno popravljati neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično. Na raspolaganju će im biti podrška majstora, koji će im pomoći u rješavanju kvarova, te teže dostupni alat koji se inače ne isplati kupovati.

U pozadini ovog jedinstvenog projekta u Hrvatskoj prije svega je ekološka priča jer je osnovni cilj pokretanja Riperaja smanjenje količine otpada s obzirom na to da se oštećene ili pokvarene predmete za svakodnevnu upotrebu, uz manje popravke po principu “uradi sam”, može nadalje koristiti tj. ponovno upotrijebiti.

Projektom uređenja prostora građanima se nudi inovativan i prvenstveno funkcionalan interijer radionice ukupne površine 121 m2. Projekt dizajna namještaja potpisuje Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka uz mentorstvo Gorane Stipeč Brlić, a uređenje interijera arhitektonski studio AO16. U samom su uređenju prostora i opreme sudjelovali i lokalni mali poduzetnici, koristeći uvelike već korišten namještaj ili dijelove opreme koji je za potrebe Riperaja posebno preuređen za ponovnu upotrebu i funkciju. Sponzor alata koji će se koristiti je tvrtka Bosch.

Korištenje Riperaja besplatno je za sve, no korisnici moraju sami kupiti sve one dijelove koje na njihovom aparatima ili predmetima treba eventualno zamijeniti.

Kao dodatni sadržaj, u Riperaju se nalazi i bezambalažni aparat „Bert“, gdje će posjetitelji moći kupiti ekološke prehrambene i neprehrambene proizvode (maslinovo i bučino ulje, vinski, alkoholni i jabučni ocat, ekološka sredstva za pranje i čišćenje te šampone).

Radno vrijeme Riperaja je dvokratno, i to od ponedjeljka do petka od 9 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati.

Više u prilogu.