Nakon što su uređeni Koblerov i Pavlinski trg te započelo uređenje Trga 128. brigade i Trga Riječke rezolucije na kojima je proširena pješačka zona, u narednom periodu uredit će se prostor ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, što uključuje i fontanu koja bi trebala dobiti novo osvjetljenje i tijek vode

Gradonačelnik Obersnel naveo je kako će uređenje na ovoj lokaciji biti gotovo do početka 2020. godine, budući da će se dio svečanog otvorenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture odvijati u kazalištu. Do kraja godine trebali bi biti gotovi i radovi na Mostu hrvatskih branitelja, gdje se postavlja postament s imenima poginulih branitelja s područja bivše Općine Rijeka.

Obersnel je kazao kako se u Ulici Jože Vlahovića na Krnjevu, uz subvenciju iz europskih fondova, gradi treće fiksno reciklažno dvorište u Rijeci kojim se nastoji pojačati primarna selekcija otpada i zbrinjavanje glomaznog otpada, opasnog otpada te svog otpada koji se ne može zbrinuti redovnim radom komunalnih tvrtki. „Otvaranjem još jednog reciklažnog dvorišta izvršavamo svoje obveze, a ostaje nam izgradnja još jednog reciklažnog dvorišta na istočnom dijelu grada, gdje postoji problem s adekvatnom lokacijom“, rekao je gradonačelnik.

Na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike prijavljen je projekt sortirnice reciklabilnog otpada koja bi se trebala izgraditi u Mihačevoj dragi. U sortirnici, čija je procijenjena vrijednost 37 milijuna kuna, od čega bi udio sufinanciran iz EU fondova iznosio 31 milijuna, odvajat će se otpad prikupljen u Čistoćinim posebnim spremnicima za metal, plastiku, tetra ambalažu, staklo i papir, nakon čega će se odvojeni otpad prodavati kao sekundarna sirovina. Za projekt je osigurano zemljište i građevinska dozvola, a nakon završetka natječaja i eventualne uspješne aplikacije, očekuje se kako bi sortirnica mogla započeti s radom u 2021. godini.

Nagrada za istaknute odgojno-obrazovne radnike

Uz dosadašnje projekte Grada Rijeke u odgoju i obrazovanju, kao što su program zavičajne nastave Moja Rijeka u kojem se osnovnoškolci upoznaju s gradom, rano učenje informatike od 1. razreda osnovne škole te Građanski odgoj i obrazovanje koji je krenuo u četvrtu godinu provođenja, gradonačelnik je najavio i nagradni natječaj „Ambasadori odgoja i obrazovanja“ kojim će se valorizirati rad odgojitelja i nastavnika, njihov inovativni i angažirani doprinos u gradskim vrtićima i osnovnim školama. Prema idejnom konceptu koji će biti predložen Gradskom vijeću, godišnje će se dodjeljivati tri nagrade koje će uz priznanje i naziv ambasadora uključivati i novčanu nagradu u visini jedne prosječne plaće. „Suština nagrade je davanje priznanja za uspješan rad i inovativnost, a vjerujem da će ovakva nagrada dodatno vrednovati rad nastavnika i odgojitelja u osnovnim školama i vrtićima“, rekao je Obersnel, dodavši kako će o nagradama odlučivati povjerenstvo odgojno-obrazovnih stručnjaka i predstavnika Grada Rijeke.

Osvrnuvši se na današnji štrajk radnika u osnovnim i srednjim školama, gradonačelnik je naveo kako će svi učenici gradskih škola biti zbrinuti, uz osigurane marende i produženi boravak.

Europska prijestolnica kulture u jakom pripremnom zamahu

Što se tiče pripremnih aktivnosti za iduću godinu u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture, gradonačelnik je podsjetio na predstavljanje cjelokupnog programa javnosti koji se odvija po programskim pravcima. „U zadnje vrijeme se može puno toga vidjeti i čuti o programu EPK, pa se može i steći dojam koliko je to velik i kompliciran projekt“, rekao je Obersnel, navevši kako je dosad predstavljeno pet od sedam pravaca programa, pri čemu je predstavljanje „Dopolavora“ u Rovinju izazvalo poseban interes. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je RiHub proslavio svoju prvu godinu postojanja, u kojoj je ugostio više od dvjesto javnih događanja te oko deset tisuća posjetitelja, te potvrdio kako se infrastrukturni projekti vezani uz EPK odvijaju prema predviđenom tijeku. „Intenzivno se radi na zgradi Muzeja grada Rijeke – bivšoj upravnoj zgradi Šećerane gdje se radovi približavaju kraju, a napreduju radovi i na Dječjoj kući, također otklonjeni su i razlozi zbog kojih kasni obnova broda Galeb koji bi nakon skorog potpisivanja ugovora s izvođačem trebao biti završen krajem 2020. godine, odnosno početkom 2021“, rekao je Obersnel. Palača Šećerane trebala bi biti otvorena u prvom kvartalu iduće godine, Dječja kuća s radom će započeti u ljeto 2020., a nedavno započeti radovi na obnovi „T-objekta“ koji će postati novo sjedište gradske knjižnice završit će početkom 2021. godine.

Kalendar događanja