Vojko Obersnel

Iako će biti restrikcija, osigurana su sredstva za izvršavanje socijalnog programa i najvećeg dijela rashoda koji direktno utječu na standard građana.

Pojašnjavajući razloge rebalansa proračuna, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se smanjenje broja zaposlenih i plaća održava na porezne prihode, a recesija utječe i na prihode od porez na promet nekretninama. S obzirom na to da ekonomski uvjeti ne pogoduju poduzetnicima, teško je naći potencijalne investitore za realizaciju projekata u Rijeci.

“Unatoč tomu i činjenici da se rok u kojem Grad Rijeka plaća obveze produžio, Grad i dalje uglavnom pokriva sve svoje obveze  i vjerujem da će tako ostati do kraja godine. Rebalansom proračuna utvrdit ćemo postojeće stanje i procijeniti što nas očekuje do kraja godine. Nastojat ćemo u bitnim elementima ne prekidati investicijski ciklus, ali bit će smanjenja troškova, kako u funkcioniranju uprave tako i u funkcioniranju nekih drugih društvenih djelatnosti, kao što su kultura, sport i neke druge djelatnosti,” kazao je Obersnel.
 
Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako će do kraja godine sigurno biti predložen još jedan rebalans, za koji će se donošenjem nekih novih propisa pobrinuti Vlada RH.

Naime, prema prijedlogu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara trebalo bi se uvesti drugačije obračunavanje spomeničke rente.

No, kako se je u centru Grada najveća stopa bila 5kn/m², dakle dvostruko manje od najveće moguće, a i ta je stopa početkom godine zbog recesije smanjena za jednu kunu, tako i zakonske izmjene neće bitno utjecati na prihode od spomeničke rente, osim u dijelu u kojem će neki subjekti biti oslobođeni od plaćanja spomeničke rente.

Opširnije na Rijeka.hr.

Kalendar događanja

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Razgovor
 • 23.09.
 • (20:00)

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i “Osmi povjerenik”

U Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije