Vojko Obersnel

Zgrožen sam i razočaran netrepeljivošću koji su pokazali igrači Ribole Kaštela prema Rijeci, Riječanima, osobama druge nacionalnosti i užasava me činjenica da mladi ljudi, prespektivni sportaši, nakon utakmice, u svlačionici, odluče snimiti sebe kako pjevaju huškačku, prijeteću pjesmu i igračima drugog kluba poslati tu snimku.  

Najoštrije osuđujem takav postupak i za njega nema opravdanja.  Nažalost, on se uklapa u nedovoljno čvrste i jasne osude fašizma koje bi trebale doći iz usta vodećih intelektualaca i političara u zemlji. No, umjesto toga svjedoci smo koketiranja s ustaštvom kojeg očito vrlo uspješno provodi aktualna vlast i to toleriranjem i relativiziranjem sličnih javnih ispada na utakmicama, skupovima ili pak dozvoljavanjem da se „crnokošuljaši“ postroje posred Zagreba.  

Smjer u kojem je krenulo naše društvo je izuzetno opasan i naprosto je zastrašujuće slušati i gledati sve češće ispade koji veličaju fašizam, pozivaju na linč osoba druge nacionalnosti ili vjere, a sve u ime domoljublja i domovine. Strašno je što takvo što najčešće čine mladi ljudi. No, takvo ponašanje je daleko od domoljublja jer zazivanje sukoba, protjerivanja, podjela i veličanje vremena ustaštva nikako ne može biti ljubav prema svojoj zemlji jer ju na taj način tjeramo desteljićima unatrag, u izolaciju, u bijedu.  

Pokušaji vladajućih koji posljednjih dana zbog raznih pritisaka počinju izgovarati rečenice kojima osuđuju ustaštvo i veličanje NDH su zakašnjeli, mlaki i definitivno nedovoljni da zaustave smjer u kojem je krenula naša država. Stoga pozivam Vladu, predsjednicu i sve odgovorne ustanove te institucije da konačno počnu adekvatno sankcionirati ovakve događaje i da svi koji to čine jednom zauvijek prestanu koketirati s ustaštvom.  

Nadam se da će i u slučaju ispada igrača Ribole Kaštela svi nadležni poduzeti odgovarajuće poteze, među ostalima i Hrvatski rukometni savez.