Ukupna duljina dogradnje južnog kolnika obilaznice Rijeke, dionice čvor Orehovica-čvor Diračje duljine je 8,85 kilometara, a zajedno s priključnim cestama 9,6 kilometara.

U te je radove uloženo više od milijardu kuna, a radovi na dionici na kojoj trećina otpada na objekte trajali su 23 mjeseca.

Riječku je obilaznicu na čvoru Rujevica svečano otvorila premijerka Kosor koja je istaknula da je i taj projekt dokaz da nije važno tko pripada kojoj stranci ili političkom usmjerenju nego je važno da Vlada u suradnji s općinama, gradovima i županijama ostvaruje važne projekte za građane, gospodarstvo i budućnost zemlje.

Pritom je napomenula da je grad Rijeka među gradovima koje je tijekom svog mandata najčešće posjećivala.

S danas otvorenom obilaznicom Hrvatska ima 1.246 kilometara autocesta i poluautocesta, kazala je Kosor.

Premijerka je izvijestila i da će danas INA uplatiti veliki dio duga prema državi u iznosu milijardu i 50 milijuna kuna, od čega će 400 milijuna dobiti Hrvatske autoceste, 400 milijuna Hrvatske ceste, a 250 milijuna će ići u državni proračun.

Ostatak duga Ine bit će isplaćen do ožujka, najavila je.

Obraćajući se nazočnima na svečanosti otvorenja riječke obilaznice, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta naglasio je da je riječ o jednoj od najtežih i najzahtjevnijih za gradnju te najskupljih prometnica u Hrvatskoj, kao i da je ona Rijeci bila nužna.

Okupljene su pozdravili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a prometnicu je blagoslovio riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Obraćanje gradonačelnika Obersnela riječki aktivist iz udruge Riječki ekološki pokret popratio je vikanjem i pogrdnim riječima pa su ga zaštitari izgurali iz šatora gdje se održavala svečanost.

Razlog protesta je, kako aktivist pojašnjava u tekstu koji je podijelio novinarima, navodna Obersnelova krivica što nisu izgrađena još dva čvora na obilaznici koja su po planu tu trebala biti.

Na dionici čvor Orehovica-čvor Diračje su četiri tunela, dva vijadukta i most Rječina, dva nadvožnjaka i jedan podvožnjak, a uz obilaznicu su izgrađeni bukobrani u ukupnoj duljini od 10,5 kilometara.

Na dijelu novog južnog kolnika između vijadukta Mihačeva Draga i nadvožnjaka Kozala umjesto bukobrana u obliku zidova sagrađena je čelična tunelska konstrukcija duljine 352 metra koja je djelimično obložena solarnim panelima koji čine solarnu elektranu instalirane snage 30 kilovata.

Obilaznicu je projektirala tvrtka Rijekaprojekt, a radove je obavljala poslovna udruga u kojoj su tvrtke Hidroelektra Niskogradnja, Konstruktor Inženjering, Viadukt i Strabag.

Kalendar događanja

Predstava
 • 08.07. – 11.07.
 • (20:00)

“Tri praščića” Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Na Trgu Riječke rezolucije četiri većeri zaredom, od 8. do 11. srpnja, izvodi se predstava za djecu "Tri praščića" Gradskog kazališta lutaka Rijeka....

Detaljnije

Predstava
 • 10.07. – 11.07.
 • (20:30)

Rad panike

U petak i subotu, 10. i 11. srpnja 2020. u 20.30 sati, u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, na Grobničkom polju se premijerno izvodi predstava „Rad panike“ skupine BAD.co...

Detaljnije

Festival
 • 10.07. – 11.07.
 • (10:00)

Ulični festival “Zvukom preko vode”

Zvukom preko vode je novoosmišljeni festival na otvorenome koji će na jednom mjestu ujediniti niz umjetnosti u pravi ulični festival u Rijeci, smješten u prostor lučke infrastrukture kao simbola grada. Program će se odvijati 10. i 11....

Detaljnije

Sport
 • 11.07.
 • (09:00)

Rijeka na jedan dan postaje i prijestolnica ekstremnog sporta

Challenge Tour 2020. nastavlja se 11. srpnja u skate parku na Krnjevu, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture...

Detaljnije

Festival
 • 11.07. – 12.07.
 • (19:00)

Kontakt

U subotu, 11. srpnja 2020. u Harteri se sprema pravi open air event! Tri stejdža - Terrazza, Volte i Mezanin ugostit će riječke kolektive i individue koji su nestrpljivo (do)čekali vrijeme da se opet sretnemo na flooru....

Detaljnije

Festival
 • 16.07. – 23.07.
 • (00:00)

4. dječji Festival Tobogan

Veseli toboganski tjedan ovoga puta publici nudi 30-ak radionica te 20-ak javnih događaja...

Detaljnije

Skip to content