Održan oproštaji prijam za Zorana Milivojevića, konzula Republike Srbije u Rijeci

Na prijamu je izražen obostrani stav kako je tijekom mandata g. Zorana Milivojevića, koji je privremeno bio na funkciji generalnog konzula, došlo do unapređenja odnosa Rijeke i Hrvatske sa Srbijom.

Istaknuto je kako je u posljednje dvije godine unaprijeđena suradnja na gospodarskom planu te da je, između ostaloga, potpisan sporazum o suradnji luka Rijeka i Sremska Mitrovica. Naglašena je i vrlo propulzivna kulturna suradnja, kao i potpisivanje sporazuma o prijateljstvu između Rijeke i Novog Sada s ciljem povezivanja na području sveučilišta, kulture, razmjene iskustava u funkcioniranju gradskih uprava i dr.

Ističući kako poštuje odluke Republike Srbije koja samostalno odlučuje o mjestu gdje će otvoriti konzulat, gradonačelnik Obersnel još je jednom izrazio žaljenje zbog mogućnosti da se generalni konzulat iz Rijeke preseli u Knin, kako s aspekta unapređenja gospodarskih odnosa dviju zemalja, tako i zbog činjenice da u Rijeci živi i radi značajan broj pripadnika srpske nacionalne manjine.

U znak zahvalnosti na suradnji, gradonačelnik Obersnel je g. Milivojeviću uručio srebrnjak Grada Rijeke s likom Sv. Vida, zaštitnika grada.

Odlukom Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije za novog žerana u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Rijeci određen je g. Zoran Popović, dosadašnji ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, koji stupa na dužnost 5. rujna 2011.