Vojko Obersnel

“Mest ćemo ulice do iznemoglosti, ali mest ćemo dok ne pometemo te smiješne i neodgovorne likove koji prodaju ovakvu demagogiju. Spreman sam odgovarati pred bilo kojim tijelom Republike Hrvatske ako neko smatra da je ovo što činimo kršenje zakona. Ovi zakoni su smiješni, zastarjeli, takvi zakoni ne postoje nigdje u Europi i cijeli sustav nadzora nad ovakvim zakonom je naprosto smiješan”, rekao je Obersnel.

Istaknuo je da zakonski novac iz komunalne naknade može biti potrošen samo za održavanje i čistoću javnih površina, uređenje nerazvrstanih cesta i slično, a istodobno je mnogo djelatnosti koje gradovi, pa tako i Rijeka, financiraju iz općih proračunskih prihoda koji se stalno smanjuju.

Udruga gradova inzistira na izmjeni takvog zakonodavstva godinama, a na prijam u vladi za razgovor o toj temi čeka još od Sanaderova mandata, rekao je.

Za smanjenje dijela proračunskih prihoda optužio je Vladu RH koja je, rekao je, uskratila općinama i gradovima prihod od poreza na dobit te dio poreza na dohodak smanjenjem porezne osnovice. Tako je Rijeka izgubila između 15 i 20 milijuna kuna na godinu, dodao je.

Obersnel je istaknuo da Rijeka istodobno izdvaja 41,5 milijuna kuna za socijalni program, što, kako je rekao, zakonski ne mora činiti. Stipendiraju se daroviti učenici, subvencioniraju se troškovi dječjeg vrtića, preventivni i zdravstveni programi, rekao je.

“Možemo se naći u dilemi da se sve ovo što se ne mora plaćati iz gradskog proračuna ne plaća, ali ćemo uredno inzistirati, zbog zakona o komunalnom gospodarstvu, da se neovisno o socijalnoj slici i potrebi građana grada Rijeke uporno šiša trava, peru ulice, čiste WC-i, održavaju parkovi. Ako je to nešto što zakonodavac hoće, možemo i tako napraviti. No, ja na to ne pristajem. Ne pristajem po cijenu pet kaznenih prijava”, istaknuo je Obersnel.

Državna revizija dala je gradu Rijeci uvjetno mišljenje jer je utvrdila da su nenamjenski utrošena 34 milijuna kuna, da je bilo nepravilnosti u računovodstvu, postupcima javne nabave i zaduživanju. Na temelju tog nalaza, politička stranka Lista za Rijeku podnijela je USKOKU kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Obersnela.

Obersnel je i jučer na sjednici Gradskog vijeća, govoreći o nalazu revizije, istaknuo da je svjesno nenamjenski trošen novac od komunalne naknade, i to za javne potrebe u športu, kulturi i za subvencije u dječjim vrtićima, iako je zakonski namijenjen isključivo za uređenje javnog prostora. Istaknuo je kako se to čini jer su proračunski prihodi nedostatni te da o nenamjenskom trošenju novca dvoji većina gradonačelnika u Hrvatskoj.

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica svih uzrasta....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije