34. sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke

Ti su rezultati postignuti unatoč razdoblju koje je karakterizirala kriza, nastavak pada BDP-a i nedostatak javnih i privatnih investicija”, rekao je Obersnel. Riječki poduzetnici ostvarili su u devet mjeseci bruto dobit od 1,7 milijarda kuna, prihodi su smanjeni za 7,5 posto prema istom razdoblju 2011., a rashodi su povećani za 5,9 posto.

Obersnel je u izvješću naveo da je grad Rijeka poduzeo mnoge antirecesijske mjere, među ostalim smanjujući ugovorenu zakupninu za 50 posto knjižarima i antikvarima. Poduzetništvo se poticalo dodjelama nagrada za najuspješnije inovacije spremne za komercijalnu primjenu, a pokrenut je projekt ‘start up’ inkubatora.

Riječki gradonačelnik izvijestio je da su dosad podnesena 442 zahtjeva za legalizaciju objekata.

Dodao je da će se polovicom godine otvoriti javni natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje Porto Baroša i Delte u gradskome središtu, koje je sada u sklopu luke. Tu je predviđena gradnja hotela, stambenih zgrada i marine. Obersnel je naveo i aktivnosti u sklopu vodoopskrbe, odvodnje i plinofikacije na području grada te izgradnje POS-ovih stanova, dodajući da je Rijeka prijavila 20-ak projekata za financiranje iz fondova Europske unije te očekuje rezultate.

Rekao je da je dovršena projektna dokumentacija za projekt Zapadne Žabice, u sklopu kojeg je novi autobusni kolodvor, te da će i njega prijaviti na natječaj za strukturne fondove.

Tomislava Zečević-Pedić (HDZ) ocijenila je da izvješće sadržava malo onoga što se učinilo i mnogo više onoga što se planira.

Hrvoje Burić (HDZ) rekao je da je to “izvješće zbog izvješća” te da je izrađeno da bi se “nabrojile banalne dnevne aktivnosti, a izostavljeni su stvarni problemi i rokovi njihova rješavanja”.

Spominjući projekt Zapadne Žabice i autobusnoga kolodvora, podsjetio je da je Obersnel još u predizbornoj kampanji 2000. obećao gradnju tog kolodvora.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) rekao je kako je Obersnel u prošlome mandatu ispunio manje od 50 posto zadanih smjernica te da se razvoj grada temelji na pogrešnim postavkama, a to je “proračun u funkciji potrošnje umjesto stvaranja nove vrijednosti”.

Uspješnost te gradske vlasti mjeri se brojem izgrađenih sportskih dvorana, bazena i garaža, a ne razinom standarda građana i atraktivnošću grada za doseljavanje, dodao je.

Izvješće je prihvaćeno većinom glasova vijećnika.