U sklopu programa Rijeka murala od četvrtka 16. srpnja u 20.30 sati do 24. srpnja u Book Caffeu Dnevni boravak (Ciottina 12a, Rijeka) otvorena je izložba Vladimira Tomića Moska „Dobar dan i snoviđenja”.

Izložba donosi Moskove radove i prikazuje njegov grafički razvoj, kojim je postao prepoznati riječki umjetnik.

Festival Rijeka murala najavljen je još 1. veljače, na dan otvorenja EPK Rijeka 2020, velikim muralom na zapadnom pročelju zgrade Ivex. Autori tog rada, pod imenom Poznato mjesto (A Familiar Place), riječki su umjetnici Jadranka Lacković aka OjoMagico i Vladimir Tomić Mosk.

Druga etapa festivala počela je aktivnostima u četvrtak, 16. srpnja u book caffeu Dnevni boravak, otvorenjem izložbe ‘Dobar dan i snoviđenja’ riječkog graffiti i street art umjetnika Vladimira Tomića Moska.

Dobar dan i snoviđenja (2)

Sljedeći dan, petak 17.7., u ranim poslijepodnevnim satima počelo je oslikavanje fasada u Vodovodnoj. Na fasadi zgrade iznad parkirališta Autotroleja, zagrebački umjetnik Miron Milić i beogradski muralist Artez ostvarili su svoju prvu suradnju upravo u Rijeci.

U svom prepoznatljivom stripovsko-ilustratorskom stilu, Chez & Sarme, zagrebački street art i graffiti tandem, pripremili su mural inspiriran poviješću Vodovodne ulice. Sudjelovali su i lokalni umjetnici iz Galerije SKC (slikari Marko Zurak, Petar Pinčić i Elena Apostolovska) koji kroz mural tematiziraju lokalne narative kroz izradu site-specific murala posvećenog slavnoj prošlosti legendarne Vodovodne.

Dobar dan i snoviđenja (2)

Vladimir Tomić rođen je 1983. godine u Rijeci gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Graffitima i street artom se aktivno bavi od 1998. godine pod pseudonimom Mosk. Sudjelovao je na brojnim graffiti i street art festivalima u Europi te sudjelovao na nekoliko grupnih izložbi i rezidencija. Radovi su mu objavljivani u mnogim svjetskim i domaćim publikacijama i časopisima posvećenim urbanoj i graffiti umjetnosti.

Osim graffitima, bavi se glazbom, autor je i gitarist benda Moskvä s kojim je objavio tri studijska albuma. Surađivao je i s mnogim riječkim izvođačima i bendovima. Od 2020. godine, član je HDLU-a. Dobar dan i snoviđenja, njegova je prva samostalna izložba.

Program se provodi u suradnji DeltaLaba (Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci) MO Hartera, Galerije SKC, JUB d.o.o., Caffe bara Skradin i građana Vodovodne ulice, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano (Sweet & Salt).