U sklopu završnice programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture održane su vođene ture za građane “Rijeka murala”, u organizaciji udruge Akumulator.

Vođena tura građane vodi od Exporta prema širem području Delte i Školjića te u Križanićevu ulicu, gdje je napravljeno sedam novih murala. Posjetitelji mogu saznati više o umjetnicima, radovima, ali i nekim zanimljivim anegdotama koje su se dogodile prilikom stvaranja ove ulične umjetnosti.

Na tom se potezu počeo se stvarati pravi street art kvart te je tijekom 2020. godine napravljeno 7 novih radova.

Naime, od 2015. godine ovi su dijelovi grada oslikani nizom murala, što lokalnih, što nacionalnih, ali i međunarodno važnih umjetnika i umjetnica. Među njima su Jadranka Lackovič Ojo Magico, Miron Milić, Andrej Žikić Artez, Goran Rakić Chez, Marko Rudeš Sarma, Slaven Kosanović Lunar, Tea Jurišić, Vladimir Tomić – Mosk i dr.

Osim upoznavanja s uličnom umjetnosti, na turi se građane upoznaje i sa svim onim procesima koji dovode do realizacije jednog takvog projekta i na koji načinu su odabirane teme murala. Na kraju vođene šetnje, pod vodstvom umjetnika Vladimira Tomića MOSK-a, svi se mogu i sami okušati se u izradi murala.