Svjetsko natjecanje brodomaketara i izložba maketa brodova „Rijeka 2021“, na kojemu se predstavljaju maketari iz osam zemalja sa 180 maketa brodova, jučer su svečano otvoreni u zgradi Exporta na riječkoj Delti.

Natjecanje je okupilo 110 brodomaketara iz Bjelorusije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine. Predstavljene su brodomaketarske reprezentacije, kao i suci natjecanja.

Na svečanosti su bili gradonačelnik Marko Filipović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, predstavnik međunarodne organizacije NAVIGA Martin van Gelderen, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović, predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara Mladen Mitić te predstavnici reprezentacija.

Čestitajući organizatorima, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović tom je prilikom istaknuo važnost brodomaketarstva za Rijeku. „Drago mi je što ugošćujemo ovako važan događaj unatoč činjenici što živimo u veoma izazovnim vremenima COVID-19 pandemije. Sretan sam što smo uspjeli organizirati ovo prestižno natjecanje kojim pomažemo u očuvanju hrvatske, europske ali i svjetske pomorske baštine. Kvaliteta izloženih maketa najbolje govori o tome kako hrvatsko brodomaketarstvo spada među najbolje svjetske brodomaketare, a veoma smo ponosni i na činjenicu da Rijeka ima veoma dugu, međunarodno poznatu i priznatu povijest brodomaketarstva.“

U prigodnom programu nastupili su ženska klapa Luka i Prve riječke mažoretkinje.

Za vrijeme trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. na sjevernom pročelju zgrade Exporta osvanut će i novi riječki mural, riječkog autora Vladimira Tomića Moska. Mural koji se izrađuje tijekom trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. trajno će obilježiti ovaj događaj, ali i 75. godišnjicu postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture čiji član je i Hrvatski savez brodomaketara.

Izložba maketa brodova „Rijeka 2021“ bit će otvorena od 13. do 19. rujna kada će publika, osim 180 maketa brodova, moći uživo popratiti i sam proces ocjenjivanja maketa. Izložba „Rijeka 2021“ održava se prema posljednjim epidemiološkim mjerama, a ulaz na izložbu je slobodan.

Organizatori Svjetskog natjecanja brodomaketara i izložbe maketa brodova „Rijeka 2021“ su Centar tehničke kulture Rijeka i Hrvatski savez brodomaketara, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

U videu donosimo kako je proteklo otvorenje, kakav mural nastaje na zgradi Exporta, ali i što o konkurenciji kaže naš proslavljeni brodomaketar Roland Vlahović.