Mural prikazuje kozmopolitski duh Rijeke, industrijskog i lučkog diva 19. stoljeća ilustriran golemim origami slonom izrađenim od papirnog omota čokolade Elephant koji stoji na riječkom lukobranu Molo longu, u čijoj je pozadini Učka.

Ovaj projekt je inicijativa umjetnika okupljenih oko kolektiva Graffiti na gradele kojeg provodi od jeseni 2023. godine u svim dijelovima Hrvatske. Riječ je o projektu u sklopu kojeg su do sada oslikana dva murala u Zadru i Osijeku.

Mural prikazuje kozmopolitski duh Rijeke, industrijskog i lučkog diva 19. stoljeća ilustriran golemim origami slonom izrađenim od papirnog omota čokolade Elephant koji stoji na riječkom lukobranu Molo longu, u čijoj je pozadini Učka.

Zid u ulici Erazma Barčića namijenjen ovome muralu pripada zgradi čija je gradnja započela 1882. godine, krajem stoljeća u kojem je većina velebnih zgrada u središtu Rijeke i izgrađena. To je bilo završno desetljeće velike urbanizacije središta grada koja je započela sredinom 18. stoljeća. U Rijeci je u to doba bio ogroman porast stanovništva, posebno činovnika i administrativnih službenika. Jedna od najznačajnijih osoba za industrijsku povijest Rijeke, Robert Whitehead, s riječkim gradonačelnikom Giovannijem Ciottom radio je na ostvarenju vizije o pretvaranju Rijeke u kozmopolitsko urbano središte. Upravo zahvaljujući njihovoj viziji ovaj dio grada predstavlja najljepša arhitektonska ostvarenja iz toga perioda tijekom kojeg je povijest Rijeke zabilježila i najveći industrijski uzlet. U Rijeci je 1896. godine osnovana tvornica čokolade i kakaa Elephant, što je bio prvi pogon za industrijsku proizvodnju takvih namirnica na ovom području. Početkom 19. stoljeća osnovana je tvornica papira Hartera, koja je u to vrijeme bila pravi gigant. Ovih nekoliko povijesnih činjenica iz 19. stoljeća objedinjeni su u motive prijedloga za mural.

Kozmopolitski duh Rijeke, industrijskog i lučkog diva u 19. stoljeću ilustriran je golemim origami slonom koji stoji na riječkom lukobranu Molo longu, u čijoj je pozadini Učka. Slon je izrađen od papirnog omota čokolade Elephant.

 

Vladimir Tomić Riječanin s diplomom Akademije primijenjenih umjetnosti, graffitima i street artom se aktivno bavi od 1998. godine pod pseudonimom Mosk. Redovit je gost brojnih europskih i domaćih graffiti i street art festivala, rezidencija, grupnih izložbi. Radovi su mu objavljivani u mnogim svjetskim i domaćim publikacijama i časopisima posvećenim urbanoj i graffiti umjetnosti. Osim graffitima, bavi se glazbom. Autor je i gitarist benda Moskvä s kojim je objavio tri studijska albuma, a surađivao je i s mnogim riječkim izvođačima i bendovima.

Jedan je od autora murala na zgradi IVEX-a izrađenog za Rijeka 2020, a radio je i mural u OŠ Vežica.

Kalendar događanja

Predavanje
 • 16.07.
 • (19:30)

Ljetna priča iz Benčića: predavanje o riječkim neboderima „Pogled iznad Benčića“

Saznajte kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. st. te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje...

Detaljnije

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije