Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao je na komentare i medijske natpise vezane uz objavu vlasnika kafića Three Monkeys, a njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

„Slijedom niza komentara na društvenim mrežama i u medijima te poziva da se očitujem o objavi vlasnika kafića “Three Monkeys” koja je izazvala razne reakcije, pozivam sve građane na smirivanje strasti.

Potpuno razumijem revolt i emociju vlasnika ovog kafića, kao i osjećaj nemoći i poniženosti svih drugih ugostitelja i brojnih poduzetnika u drugim djelatnostima koji trpe posljedice zbog dugog razdoblja nemogućnosti rada.

No, apeliram na ljudskost, toleranciju i razumijevanje koji stanuju u srcima svih građana Rijeke, svih Riječanki i Riječana. Pozivam sve da ne dopuste da ova teška i svima naporna situacija dugotrajnog lockdowna izaziva negativne emocije i bijes prema ikome ponaosob, bez obzira kojoj stranci ili skupini tko pripada ili koji svjetonazor zastupa. Imajmo na umu da je u srži cijelog problema u kojem se nalazimo – virus. Njega je teško kontrolirati, on je izvorni neprijatelj i predstavlja opasnost svima.

Nemojmo se u ovom trenutku, i u odnosu spram te opasnosti, dijeliti na pripadnike ijedne strane. Jer pred virusom smo svi jednako osjetljivi i ranjivi. Nitko ga ne želi. A svi poduzimaju mjere za koje vjeruju da su potrebne i svrsishodne.

I ja pratim događanja, i meni su mnoge stvari čudne i nejasne, ali usmjeravanje ljutnje na bilo koju skupinu građana Rijeke neće donijeti izlaz iz ove situacije. Može je samo pogoršati.

Ostanimo zato međusobno tolerantni i nemojmo kao građani ovog grada kriviti jedni druge zbog odluka i poteza koje donose drugi ljudi, među njima ponajmanje građani Rijeke.

Još jednom ponavljam, razumijem svu nemoć i ljutnju i suosjećam sa svima kojima ova pandemija donosi nepodnošljivo teške životne situacije i izaziva snažne emocije, ali unatoč svemu tome, ne odobravam da se građani Rijeke dijele na “dobro došle” i “one koji nisu dobro došli” – igdje.

Ništa nije zauvijek, pa ni ovaj virus. Prebrodit ćemo ga, a ja apeliram na sve da kroz pandemiju prođemo solidarno i neostrašćeno, a iz nje izađemo kao bolji ljudi a ne kao podijeljen grad“, navodi gradonačelnik.

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije