Današnja izjava ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek da je instalacija Nemanje Cvijanovića na Riječki neboder postavljena bez odobrenja, mimo zakonske procedure, bez suglasnosti stanara i bez elaborata o statičkom osiguranju – nije točna”, navodi se u priopćenju Grada Rijeke povodom ministričinih navoda o postavljanju skulpture “Spomenik crvenoj Rijeci”.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci ovu je instalaciju postavio uz suglasnost vlasnika zgrade, dapače s predstavnikom stanara Muzej je sklopio Ugovor o uvjetima postavljanja navedene instalacije. Također, za navedeno je izrađen statički elaborat kako je Konzervatorski odjel od Muzeja i zatražio te je pribavljeno i dodatno pozitivno očitovanje ovlaštenog statičara na statički elaborat. Čak dapače, Konzervatorski odjel u Rijeci sam je ustvrdio da se planiranim načinom postave neće zadirati u gradbenu strukturu nebodera te da postavljanje instalacije neće ugroziti fizička svojstva zgrade. 

Jedino što Muzej nije učinio jest uređenje samog pročelja zgrade Riječkog nebodera za koju je Konzervatorski odjel naveo da su je korisnici zgrade nagrdili, drvenu stolariju mijenjali plastičnom, pojedine dijelove oličili ružičasto i sl. te da će takvi neprimjereni zahvati upadati u oko ljudima kada budu podizali pogled gledajući umjetničku instalaciju na krovu.

Uz svo dužno poštovanje spram Konzervatorskog odjela, MMSU, a ni Grad Rijeka nemaju  sredstava da urede izgled cijelog Riječkog nebodera kako bi privremena umjetnička instalacija koja će ondje stajati 15 dana, ljepše izgledala. 

Razlog zbog kojeg ministrica Obuljen Koržinek bez provjere s Gradom ili muzejom izjavljuje da je instalacija postavljena bez suglasnosti, bez statičkog elaborata i sl. možda je doista, s obzirom na sve navedeno, najbolje potražiti u političkoj domeni. No, to je onda ujedno i opasan otklon od dosadašnjeg ministričinog razumijevanja umjetnosti.

Sva dokumentacija o kojoj je riječ dostupna je u MMSU i u Gradu Rijeci i svi je mediji mogu provjeriti“, zaključuje se u priopćenju Grada Rijeke.