Zbirka priča objavljena je u sklopu programskog pravca Lungomare Art projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u okviru kojeg će se na lokacijama diljem Kvarnera postaviti i 10 različitih skulptura i instalacija. Zbornik Knjigu su izdali Rijeka 2020 i V.B.Z., pod uredništvom Krune Lokotara. Dizajn potpisuje Studio Sonda.

U „Autorskim burama“ sudjelovali su regionalni pisci i spisateljice, koji pišu bosanskim, hrvatskim, srpskim i crnogorskim jezicima, tzv. „bhsc“ jezicima, a selektorica programa bila je Željka Horvat Čeč.

Riječka ribarnica tako je inspirirala Faruka Šehića za priču „Katedrala od riblje krljušti“, Dorta Jagić u Voloskom je stvorila „Tajnu crnog notesa“, a „Šumu pored mora“ Milena Benini je osmišljavala u Mošćeničkoj Dragi.

Vladimir Arsenijević riječkim se plažama inspirirao za svoju priču “Duhovi mjesta”, “Remont ljudskih sudbina” ispisan je u Kostreni iz pera Lejle Kalamujić, Nora Verde priču “Ajkula” stvorila je u Bakru, a nešto malo dalje, u Crikvenici je Robert Perišić napisao priču “Pozdravi cara!” Enver Krivac se uputio u Zebar gdje je nastala njegova priča “U Fordu”, Baška je Edi Popoviću poslužila kao inspiracija za priču „April u Bašćanskoj dolini“, dok je Asja Bakić boravila u Loparu na Rabu otkud nam stiže njezina priča “Sezona“.

I Damir Karakaš je boravio na otoku, u gradu Cresu nastala je njegova priča „More“, dok je Tea Tulić u Malom Lošinju napisala „Damu iz Čikata“. Još jedna priča s otoka dolazi iz pera Bekima Sejranovića koji je za vrijeme boravka na otoku Susku napisao „Miss Misery“. Olja Savičević Ivančević priču „Tramuntana“ napisala je za vrijeme svog boravka u Filozićima na Cresu, Zoran Žmirić u Lovranu je napisao „Titraj plave boje“, dok je Opatijski lungomare inspirirao Josipa Novakovića za njegov „Okus mora“.

Ulomke iz priča čitali su studenti Glume i medija s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, a ribarnica je bila odjenuta u video-mapping vizualizacije koje je izradio VJ OBLIK 3 (Damjan Šporčić). Na kraju večeri nastupio je i glazbeni sastav Marinada.