Na riječkim ulicama već od samog jutra vlada veselo i slavljeničko raspoloženje. Početak je to cjelodnevnog kulturnog tuluma koje će na više od 30 lokacija predstaviti 70 događanja, u čiju je organizaciju uključeno više od 40 različitih udruga, poduzetnika, umjetničkih organizacija i brojnih pojedinaca. Rijeka danas i otvara godinu u kojoj je Europska prijestolnica kulture.

Pop up ribarnica / Foto Dalibora Bijelic

Pop up ribarnica / Foto Dalibora Bijelic

Ponosni smo što od danas Rijeka i službeno postaje Europska prijestolnica kulture. Svojim sugrađanima, malima, velikima, umirovljenicima te brojnim uvaženim gošćama i gostima, Rijeka danas uistinu nudi raznoliku kulturnu zabavu. Dok su u jutarnjem programu dominirale plesne, dramske i glazbene izvedbe te nastupi dječjih zborova, vokalnih skupina i plesača, navečer nas u Riječkoj luci očekuje središnji dio događanja, Opera industriale, s početkom u 19:30 sati. Pozivamo sve sugrađane, mališane i odrasle, da nam se pridruže, a moći će i sudjelovati u programu“, istaknula je Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020.

Antituristicka tura autobusom Foto Karlo Cargonja

Antituristicka tura autobusom / Foto Karlo Cargonja

Program za koji se već danima traži karta više – Antituristička tura riječkim turističkim autobusom pod vodstvom riječkih glumica Tanje Smoje i Jelene Lopatić – vozio je Rijekom publiku već u 10 sati, a u prvoj se turi pridružio, kako je i obećao, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Urnebesno smiješna tura ponudila je sasvim drugačiji pogled na Rijeku, autoironičan i tipičan „riječki“.

Kantridersi / Foto Dalibora Bijelic

Kantridersi / Foto Dalibora Bijelic

I dok je jednima jutro krenulo antiturističkom vožnjom, drugi su na riječkome Korzu, u sklopu programa Rijeka, koraci i vrijeme, šetali kroz 116 godina bogatu riječku povijest pomoću vremenske linije duge 232 metra. Svoje mjesto u kulturnom je programu našla i impozantna riječka ribarnica gdje su se tijekom prijepodneva održali i pop up nastupi Vokalnog studija Rijeka.

Umirovljenici izvode Odu Radosti Foto Davor Dragicevic

Umirovljenici izvode Odu Radosti / Foto Davor Dragicevic

Bogato glazbeno prijepodne u Rijeci okupilo je sve generacije – učenici Osnovne škole Vežica uz dječje pjesme, brojalice i uspavanke na svojim ili jezicima svojih roditelja prikazali su kako izgleda Djetinjstvo u Luci različitosti miješajući pritom brojne europske jezike. Glazbu su posjetiteljima i prolaznicima u Kružnoj darovali članovi mješovitog zbora Matice umirovljenika grada Rijeke, pod vodstvom maestra Vinka Badjuka i Damira Badurine, a u cjelodnevna događanja uključena je i Udruga ugostitelja Primorsko-goranske županije programom koja u više kafića i trgova u centru organizira glazbene nastupe, koktel spektakle i veliku zabavu.

Program se nastavlja čitav dan i noć

Okupljanje publike koja će pratiti središnji dio programa otvorenja Europske prijestolnice kulture očekuje se već od 19 sati u Riječkoj luci. Operu industriale, koja započinje u 19.30 autorski potpisuje riječki dvojac JMZM – Josip Maršić i Zoran Medved, dok je orkestraciju raspisao hrvatski kompozitor Frano Đurović. Ovaj će program posjetiteljima donijeti buku, zvukove grada, radništva, iskre, svjetlosne efekte a izvest će ga više od 200 izvođača, i velik broj publike. Režiju središnjeg programa otvorenja potpisuje Dalibor Matanić.

Djetinjstvo u luci različitosti Foto Davor Dragicevic

Djetinjstvo u luci različitosti / Foto Davor Dragicevic

Prostor za publiku koja će doći u Riječku luku proteže se na svim gatovima luke – Adamićev, De Franchescijev, Karoline Riječke, Riva Boduli, Molo longo. Na Molo longo poziva se publika koja želi sudjelovati u izvedbi, a posebice djeca s roditeljima, srednjoškolci i studenti.  Ondje treba doći već između 18 i 18.30 sati jer je kapacitet za prijem publike na Molo Longu ograničen. Na Molo longu će se publici darovati zvona kojima će ujedno u određenim momentima programa moći sudjelovati u izvedbi. Na dijelu Adamićevog  gata posebno će se osigurati prostor za ugodnije praćenje programa osobama s invaliditetom pa se njima, zbog izbjegavanja gužve, preporučuje dolazak u luku između 18 i 18.30 sati.

Spaspashow / Foto Dalibora Bijelic

Spaspashow / Foto Dalibora Bijelic

Veselje u Rijeci, dobra energija i zabava danas traju cijeli dan. Popodne kreću koncertni nastupi rock, pop, jazz i blues izvođači i nastupi DJ-a. Pauzu i predah svi uzimaju samo za jednosatnog trajanja Opere Industriale, a od 21 sat u klubovima i na otvorenom nastupaju brojni bendovi –  od Jonathana, Parafa, Fit, Denis&Denis, The Siidsa, preko Udruge riječkih rockera iz 60-ih i 70-ih, sve do Marka Tolje, Duleta Bonace, Šajete i brojnih drugih.

Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova / Foto Davor Dragicevic

Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova / Foto Davor Dragicevic

Svi programi koji se u Rijeci održavaju tijekom cijelog dana u potpunosti su besplatni za posjetitelje, a posebno za ovu prigodu radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata je produženo.

Izvrsna je to uvertira u program Europske prijestolnice kulture 2020. godine u kojoj se očekuje više od 600 pojedinačnih događanja i u čiju je provedbu uključeno više od 300 organizacija iz Hrvatske i 40 zemalja Europe i svijeta.

Kalendar događanja