Lutkarska adaptacija dječjeg klasika Mate Lovraka „Vlak u snijegu“ u izvedbi Kazališta lutaka Zadar gostovala je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u okviru 25. revije lutkarskih kazališta.

“Vlak u snijegu” priča je o mladim đacima koji pri povratku s izleta zapnu u snijegu te tek tada, suočeni s ozbiljnim problemom, shvaćaju kako treba raditi nesebično i skupa, za zajednički cilj, a ne samo za vlastiti račun te govori o snazi zajedništva, poštenja te ne bježanja od odgovornosti. Priča govori i o tome kako i ako netko zapadne na ‘rđave pute’ on nije izgubljen, već za njega ima nade, ako je zajednica oko njega snažna i postojana te predstavlja primjer, kako u inzistiranju na dobroti, radu i poštenju, tako i u prihvaćanju tuđeg priznanja pogreške.

Prizor iz predstave "Vlak u snijegu" Kazališta lutaka Zadar

“Vlak u snijegu” priča priču koja pripada prošlosti, ali i sadašnjosti jer je svojom porukom i poantom svevremena. Kao takva ona poziva na odgovornost da se predstavi i suvremenom gledatelju te da ne dopusti da se vrijednosti upisane u originalni tekst zaborave.

Autorsku ekipu čine redatelj Dražen Ferenčina, surežija Vjera Vidov, autor dramatizacije Filip Jurjević, skladatelj Igor Karlić, scenograf i kreator lutaka Robert Košta, suradnik za scenski pokret Alen Čelić, kostimografkinja Anita Goreta te oblikovatelj svjetla Frane Papić.

Predstavu izvode: Juraj Aras, Dominik Karakašić, Gabrijel Perić, Sanja Grgina, Irena Bausović Tomljanović, Gabrijela Meštrović Maštruko i Tamara Šoletić.

Jubilarna, 25. revija lutkarskih kazališta u Rijeci se ove godine održava se od 2. do 10. studenoga u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Raspored predstava dostupan je na poveznici: http://www.gkl-rijeka.hr/index.php/25-revija/.