Pobjednik ovogodišnje Revije lutkarskih kazališta prema ocjenama obiteljsko-stručnog žirija je Kazališna družina Pinklec iz Čakovca s predstavom „Vuka se ne bojim ja“ autorice Tanje Novak i redatelja Romana Bogdana.

Nagrada publike Domino jedina je nagrada festivala. S obzirom na to da ove godine sva publika nije mogla glasati zbog epidemioloških mjera, riječki lutkari doskočili su tom problemu na način da su oformili obiteljsko-stručni žiri Revije sastavljen od obitelji Vodopija, dugogodišnjih vjernih pratitelja Kazališta te Davida Petrovića, glumca-lutkara GKL Rijeka.

Nagrada Domino ove godine putuje u Čakovec

Nagrada Domino ove godine pripala je Kazališnoj družini “Pinklec” / Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

U njihovom obrazloženju nagrade navodi se kako je predstava zabavna, dozirana i vrhunski odigrana: „Glumački kolektiv je vrlo ujednačen i zajedno izvrsno funkcionira. Njihovo je zadovoljstvo bivanjem na sceni bilo upravo zarazno i teško je bilo ne uživati. Zadivljuje kako je s malo elemenata postignuto jako mnogo. Dapače, sve je bilo baš onako kako treba biti – jednostavna priča ispunjena pozitivnom energijom koja je izvrsno komunicirala s publikom svih dobnih skupina.“

Obiteljsko-stručni žiri Revije lutkarskih kazališta

Obiteljsko-stručni žiri ove su godine činili glumac-lutkar David Petrović i obitelj Vodopija

Proglašenje najbolje predstave Revije održalo se u utorak, 10. studenog u dvorani Gradskog kazališta lutaka Rijeka nakon promocije časopisa za književnost i kulturu Ogranka Matice hrvatske Osijek „Književna revija – 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj“. Nagradu Domino i ove je godine dizajnerski osmislio Studio Cuculić, a ovaj put to je skulptura s motivom ribara koji je upecao sam sebe.

Jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta održala se od 2. do 10. studenog 2020. u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, RiHubu i Galeriji Kortil. Na jubilarnoj Reviji gostovala su kazališta iz Hrvatske, Slovenije tr Bosne i Hercegovine. Publika je, osim u predstavama, mogla uživati u bogatom i raznolikom popratnom programu u sklopu kojeg u održane dvije radionice, dvije promocije knjiga i časopisa te izložba.

(Naslovna fotografija: prizor iz predstave “Vuka se ne bojim ja” / Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka)