Od 1. do 4. listopada, riječko izdanje međunarodnog festivala Vector Hack u Rijeku je dovelo mnogobrojne strane i domaće umjetnike, kao i znanstvenike koji se bave umjetnošću. Uz žive izvedbe, festival je bio aktivan i online gdje su se mogla poslušati i brojna predavanja.

Vector Hack festival analogne vektorske grafike okuplja strane i domaće umjetnike, programere i inženjere koji se bave audiovizualnom umjetnošću za koju koriste osciloskope i lasere, a ujedno je i prilika za doživljaj audiovizualnih djela koja koriste neobične, analogne i ponekad zastarjele tehnologije.

Zbog okolnosti koje je donijela globalna pandemija program je bio kombinacija izvedbi uživo sa fizičkih lokacija i programa koji se odvijao na internetu.

Na fizičkim lokacijama u Rijeci predstavljali su se atraktivni multimedijalni nastupi hrvatskih i stranih umjetnika (Philipp Haffner, Bernhard Rasinger, Alberto Novello, Hrvoje Radnić, Branimir Štivić i Ivan Marušić Klif), program video radova, multimedijalne instalacije, laserske projekcije u javnom prostoru, izložba fotografija i radionice.

Vector Hack festival

Festival je otvoren laserskom instalacijom “Zvuk – Svjetlo”, talijanskog umjetnika i znanstvenika Alberta Novella. Instalacija je bila projicirana na riječki Kosi toranj tj. na zvonik crkve Uznesenja Marijina u Starom gradu.

Na radionici „Phosphorm” u DeltaLabu sudionici su se upoznali s osnovnim alatima za sintezu vektorskih audio vizualnih grafika, a program predavanja odvijao se online, uz razgovor s predavačima uživo odmah nakon svakog predavanja.

Predavanja i prezentacije uključivali su hrvatskog pionira vektorske grafike i autora prve kompjuterske animacije u Hrvatskoj, Tomislava Mikulića i pionira slovenske video umjetnosti Mihu Vipotnika.

Teme su uključivale mehaničke uređaje za iscrtavanje grafika, povijest medijske umjetnosti, suvremenu umjetničku praksu laserskih umjetnika i recentna hardwerska rješenja za analognu vektorsku grafiku.

Umjetnici koji su sudjelovali na festivalu koriste lasere, analogne osciloskope, stare konzole za video igre, strojeve za mehaničko crtanje i drugu opremu za ostvarenje audiovizualnih djela koja se radikalno razlikuju od onoga što je moguće na digitalnom ekranu.

Vector HAck festival odvijao se u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.