Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja Rijeka, Tamara Mataija iznijela je detalje o energetskoj obnovi koja započinje u rujnu ove godine naglasivši kako je ovdje riječ o kompleksnom projektu kojim će se izvršiti brojni zahtjevni radovi unutar ustanove.

„Ugradit će se učinkoviti sustavi grijanja i hlađenja, fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije, obnovit će se unutarnja stolarija, ugraditi LED rasvjeta, unaprijediti sigurnosni uvjeti ugradnjom suvremenog sprinkler sustava te postaviti toplinska izolacija. Pored uštede energije, smanjit će se emisija stakleničkih plinova za 83 posto. Radovima je predviđena i ugradnja dizala za posjetitelje čime se povećava dostupnost muzejskih sadržaja osobama sa slabijom pokretljivošću“, rekla je ravnateljica Mataija.

Preseljenje muzejskih izložaka u dogovoru s Gradom Rijeka

S obzirom na to da se moraju podizati svi podovi zbog ugradnje instalacija, svi izlošci, fundus i uredi muzeja morat će se preseliti na druge lokacije, komentirala je Mataija nadodavši da su trenutno u komunikaciji s Gradom Rijekom o eventualnom korištenju nekog dostupnog gradskog prostora.

Povrh odobrenih sredstava, Primorsko-goranska županija osigurat će dodatnih milijun eura namijenjenih za premještanje i adekvatnu pohranu muzejske građe i dislociranih ureda te za podmirenje dijela troškova građevinskih radova.

Prijava na poziv Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra uspješno je kandidirana u suradnji Muzeja, Regionalne razvojne agencije PGŽ „Prigoda“ i Regionalne energetske agencije Kvarner.

Završetak radova 2026. godine

Razdoblje provedbe Projekta obuhvaća sedam mjeseci za provođenje postupaka jednostavnih i javnih nabava, deset mjeseci za izradu izvedbenog projekta te ishođenje potrebnih dozvola, kao i pripremu preseljenja građe i uredskih prostora te 18 mjeseci za izvođenje radova. Očekivani završetak radova je u ožujku 2026. godine.

Primorsko-goranska županija je do sada ulagala sredstva u revitalizaciju Guvernerove palače, a nedavno je dovršena sanacija istočne fontane u perivoju za što je iz proračuna Županije izdvojeno 100 tisuća eura, a u tijeku je priprema dokumentacije za obnovu zapadne fontane.

(Guvernerova palača / Foto Željko Maletić, PGŽ press)