Na zgradi Osnovne škole – Scuola elementare Belvedere završeni su radovi na  energetskoj obnovi. Radovi su u potpunosti financirani iz proračuna Grada Rijeke, a  obuhvatili su obnovu i zamjenu fasade, krova, stolarije i sustava grijanja.

Energetskom obnovom objekata smanjuje potrošnja energije u zgradama javnog sektora, postiže se stvaranje povoljne mikroklime za rad u objektima i produžuje se vijek trajanja zgrade. Također, smanjuju se izdaci za održavanje zgrade kao i za financiranje potrošnje energenata, smanjenje potrošnje energije, smanjenje emisija CO2 te doprinos razvoju gospodarstva u iznosu navedenih ulaganja.

Uz obnovu krova, fasade i stolarije, u sklopu radova na energetskoj obnovi postojeći radijatorski ventili zamijenjeni su novima koji na sebi imaju termostatsku glavu čime je omogućena regulacija topline u svakom prostoru i osigurana određena ušteda toplinske energije od 10-20%. Ugradnjom elektronskih cirkulacijskih crpki omogućeno je lakše balansiranje sustava centralnog grijanja čime su smanjeni pogonski troškovi.

Ukupna vrijednost ovih radova na energetskoj obnovi OŠ-SE Belevedere iznosi 2.225.040,63 kn i u potpunosti su financirani iz decentraliziranih funkcija osnovnog školstva, odnosno iz gradskog proračuna za 2020. i 2021. godinu, rekao je prilikom obilaska Marin Čaušević, ravnatelj iz Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke.

Tijekom 2021. godine planiraju se radovi na sanaciji fasade OŠ Centar, vrijedni 2,4 milijuna kuna. Trenutno je u tijeku je priprema dokumentacije za pokretanje postupka javne nabave koja će se također financirati iz proračuna Grada Rijeke za 2021. godinu.

Grad Rijeka je od 2013. energetski obnovio 28 objekata javne namjene odnosno, obnovio je 27 objekata vrtića, škola i školskih sportskih dvorana, te dosadašnju zgradu Muzeja grada Rijeke.

Ukupne investicije Grada Rijeke u energetsku obnovu škola putem EU projekata (zajedno s projektnom dokumentacijom)  iznose 98,4 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva od Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iznose 49,02 milijuna kuna ili dok je Grad Rijeka osigurao 49,4 milijuna kuna, odnosno, preko 50% sredstava.

Rijeka se time svrstava u sam vrh javnog sektora s obzirom na učešće u EU projektima kojima se podupire energetska obnova javnih zgrada. Važnost obnove zgrada u smislu energetske učinkovitosti prepoznali su i građani vlasnici zgrada i upravitelji zgrada pa je tako putem javnih natječaja čitav niz objekata energetski obnovljen po čemu je Rijeka vodeća u Hrvatskoj. Premda u ovoj godini neće biti pozivnih natječaja EU strategijom razvoja do 2027.g. Grad Rijeka se opredijelio za tzv. Zeleni plan (Green deal) koji podrazumijeva nastavak obnove ovakvih zgrada poput OŠ SE Belvedere, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Obnovljenu zgradu škole uz domaćina, ravnatelja škole Denisa Stefana, obišli su i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš te pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije