Još jedno izdanje „Tjedna smokava“ će od 1. do 8. rujna na menije petnaestak riječkih ugostitelja staviti jela i slastice od smokava. Promocija ovog, za mediteransku prehranu vrlo važnog voća, zbiva se u sklopu programa Ri gastro, kojeg već osmu godinu zaredom provodi Turistička zajednice grada Rijeke.

Poznata kao simbol plodnosti i obilja, smokva je uz maslinu i vinovu lozu jedna od karakterističnih biljaka koje vežemo uz primorski pejzaž. Ona je čest glavni sastojak u domaćim rakijama, likerima i džemovima, u
njenoj sušenoj verziji može se uživati tijekom cijele godine, a bez obzira na njenu slatkoću, može se konzumirati i u slanim i slatkim jelima, što će pokazati riječki restorani, konobe i slastičarnice.

Prema riječima Sanje Krmpotić, koordinatorice Ri gastra, tjedan posvećen smokvi treća je ovogodišnja manifestacija ovog programa koja u fokus stavlja mediteranske namirnice i prehranu.

Uz promociju smokve i lokalnih ugostiteljskih objekata kao glavne aspekte „Tjedna“, Krmpotić je najavila i popratne edukativne i zabavne događaje koji će se odvijati početkom rujna.

Izdvojeni su nedjeljna radionica u slastičarnici „Ebba’s cuisine“ pod vodstvom Nevene Buljan na kojoj će se moći naučiti kako pripremiti tradicionalnu francusku pitu quiche, te „Revija zelenog filma“ u petak na trgu
kod HNK Ivana pl. Zajca, kada će se u suradnji s Tranzicijskom inicijativom Rijeka prikazati dokumentarni film Demain (Sutra) koji govori o ekologiji i održivom razvoju.

Također, u Špajzi, prvoj zero-waste trgovini u Rijeci, tijekom cijelog tjedna moći će se kupiti proizvode od smokve iz hrvatskih OPG-ova.

Listu uključenih ugostitelja, detalje o popratnim zbivanjima i ostale informacije o Tjednu smokava možete pronaći na web stranici Ri gastra.