Započeli gastro dani posvećeni srdeli

Po završetku tjedna posvećenog srdeli započet će „Dani
trešanja“ koji će trajati do 16. lipnja, a uključit će i veliku Gastrofeštu u
petak, 15 lipnja, kada se slavi Dan grada Rijeke i blagdan sv. Vida, a program
će na Trgu 128. brigade HV i Trgu Republike Hrvatske započeti u 11 sati.

Nadolazeće dane, koji se zbivaju u organizaciji Turističke
zajednice grada Rijeke, predstavile su Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja
proizvoda i Sanja Krmpotić, koordinatorica programa. Boban Štiglić kao cilj
manifestacije izdvojila je popularizaciju mediteranske prehrane kod lokalnog
stanovništva i turista, a Krmpotić je istaknula kako je ova mediteranska
kuhinja proglašena UNESCO-ovom nematerijalnom baštinom o čemu u našem kraju
treba voditi računa. „Dani posvećeni srdelama odvijaju se osmi puta, a ova jeftina
namirnica dokaz je da za zdravu prehranu nije potrebno mnogo novaca“, rekla je
Krmpotić te zahvalila ugostiteljima – suradnicima Ri gastra.

Povodom ovih dana bit će organizirana i dva predavanja o odnosu
prehrane i zdravlja; dr. sc. Silvija Zec Sambol govorit će o prehrani po krvnim
grupama, a predavanje o mediteranskoj prehrani kroz povijesni, kulturološki i
znanstveni aspekt održat će doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender. Predavanja su
na rasporedu u utorak, 5. lipnja u prostorijama Gradske vijećnice od 18 do 20
sati, a ulaz je slobodan za sve.

Silvija Zec Sambol istaknula je kako treba razmišljati o
zdravlju kroz hranu navodeći kako je „hrana lijek i lijek je hrana“. Od kvaliteta
srdele kojoj su nadolazeći dani posvećeni, ova je integrativna liječnica izdvojila
bogatost proteinima, kalcijem, D vitaminom i dobrim masnim kiselinama. „Srdela
je lako probavljiva, smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti te omogućava
bolji rad moždanih stanica, a istraživanja pokazuju da se usprkos tim
činjenicama, riba općenito premalo jede u Hrvatskoj“, kazala je Zec Sambol.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naveo je kako dani
srdela i trešanja već niz godina privlače mnogo posjetitelja i dodao kako manifestacija
koja promiče gastro kulturu i Rijeku kao gastro destinaciju.

Ispred sugovornika prezentirana su jela od srdela i trešanja
koja pripremio je Grand hotel Bonavia. Voditelj hrane i pića Bonavie Alen
Balczo
istaknuo je kako ovaj hotel partner gastro manifestacija u organizaciji
Turističke zajednice od samih početaka.

Više informacija o nadolazećim manifestacijama, uključujući
popis ugostiteljskih objekata koji u njima sudjeluju, dostupno je na www.rigastro.visitrijeka.hr

Kalendar događanja

Predstava
  • 03.07. – 04.07.
  • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
  • 04.07.
  • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
  • 03.07.
  • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
  • 04.07.
  • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
  • 04.07. – 05.07.
  • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
  • 05.07.
  • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content