Započeli gastro dani posvećeni srdeli

Po završetku tjedna posvećenog srdeli započet će „Dani
trešanja“ koji će trajati do 16. lipnja, a uključit će i veliku Gastrofeštu u
petak, 15 lipnja, kada se slavi Dan grada Rijeke i blagdan sv. Vida, a program
će na Trgu 128. brigade HV i Trgu Republike Hrvatske započeti u 11 sati.

Nadolazeće dane, koji se zbivaju u organizaciji Turističke
zajednice grada Rijeke, predstavile su Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja
proizvoda i Sanja Krmpotić, koordinatorica programa. Boban Štiglić kao cilj
manifestacije izdvojila je popularizaciju mediteranske prehrane kod lokalnog
stanovništva i turista, a Krmpotić je istaknula kako je ova mediteranska
kuhinja proglašena UNESCO-ovom nematerijalnom baštinom o čemu u našem kraju
treba voditi računa. „Dani posvećeni srdelama odvijaju se osmi puta, a ova jeftina
namirnica dokaz je da za zdravu prehranu nije potrebno mnogo novaca“, rekla je
Krmpotić te zahvalila ugostiteljima – suradnicima Ri gastra.

Povodom ovih dana bit će organizirana i dva predavanja o odnosu
prehrane i zdravlja; dr. sc. Silvija Zec Sambol govorit će o prehrani po krvnim
grupama, a predavanje o mediteranskoj prehrani kroz povijesni, kulturološki i
znanstveni aspekt održat će doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender. Predavanja su
na rasporedu u utorak, 5. lipnja u prostorijama Gradske vijećnice od 18 do 20
sati, a ulaz je slobodan za sve.

Silvija Zec Sambol istaknula je kako treba razmišljati o
zdravlju kroz hranu navodeći kako je „hrana lijek i lijek je hrana“. Od kvaliteta
srdele kojoj su nadolazeći dani posvećeni, ova je integrativna liječnica izdvojila
bogatost proteinima, kalcijem, D vitaminom i dobrim masnim kiselinama. „Srdela
je lako probavljiva, smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti te omogućava
bolji rad moždanih stanica, a istraživanja pokazuju da se usprkos tim
činjenicama, riba općenito premalo jede u Hrvatskoj“, kazala je Zec Sambol.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naveo je kako dani
srdela i trešanja već niz godina privlače mnogo posjetitelja i dodao kako manifestacija
koja promiče gastro kulturu i Rijeku kao gastro destinaciju.

Ispred sugovornika prezentirana su jela od srdela i trešanja
koja pripremio je Grand hotel Bonavia. Voditelj hrane i pića Bonavie Alen
Balczo
istaknuo je kako ovaj hotel partner gastro manifestacija u organizaciji
Turističke zajednice od samih početaka.

Više informacija o nadolazećim manifestacijama, uključujući
popis ugostiteljskih objekata koji u njima sudjeluju, dostupno je na www.rigastro.visitrijeka.hr

Kalendar događanja