TECH – TOUR: tehnologija i turizam – proširena stvarnost za promociju rimskih i bizantskih itinerera

Događaju su prisustvovali pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, savjetnik za međunarodnu suradnju u Odjelu za kulturu Grada Rijeke Irena Kregar Šegota i suradnica za zaštitu i  očuvanje kulturnih dobara, također u Odjelu za kulturu Grada Rijeke Iva Kelentrić.

Grad Rijeka jedan je od sudionika projekta “TECH – TOUR: tehnologija i turizam – povećana realnost za promociju rimskih i bizantskih itinerera” koji se financira u okviru EU programa Competitiveness and innovation. Riječ je o projektu čiji je cilj korištenje novih tehnologija u promociji europske baštine.

Projekt provodi konzorcij od 12 partnera iz Italije, Hrvatske, Srbije i Slovenije.
Kroz TECH – TOUR projekt promoviraju se dvije povijesne europske kulturne rute i to korištenjem suvremenih ICT alata. Radi se o promociji “Rimske rute” sastavljene od dvije rimske rute – Iter Romanum i Via Annia koje prolaze kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju te promociji “Bizantske rute” koja prolazi obalama Italije, Slovenije i Hrvatske. Područje nekadašnjeg starorimskog naselja Tarsatica, dio je povijesne rute koju obuhvaća projekt.

Na dvanaest arheoloških nalazišta u četiri zemlje postavljene „augmented reality“ info ploče. Kada se promatraju kroz pametne telefone, ploče pokreću virtualne prezentacije i nude dodatne informacije za posjetitelje. Sadržaj je moguće aktivirati pomoću Junaio i Techcooltour aplikacije koja je dostupna i za android uređaje, a moguće je pokrenuti i geolokacijski vodič za veći broj arheoloških lokaliteta.

Projekt TECH – TOUR naslanja se na ostale projekte i inicijative koje je pokrenuo Grad Rijeka, a  vezani su uz istraživanje, promociju i prezentaciju rimske baštine te će poslužiti kao platforma za  daljnji razvoj projekata, posebno u području korištenja suvremenih tehnologija za promociju skrivene ili  teško dostupne baštine.