Na otvorenju 15. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora u dvorištu kvarta kulture „Benčić“ dobitnikom V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2022. godine proglašen je filmski i književni kritičar Dragan Jurak. Nagradu je odnio njegov rukopis objavljen pod nazivom “Peleov priručnik”, neobičnu i slojevitu posvetu čitanju kao profesiji, hobiju i strasti.

Odluku je donio prosudbeni žiri koji su činili Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš, a koji je romaneskni prvijenac ovog pjesnika, esejista, te etabliranog književnog i filmskog kritičara izdvojio kao najbolji među 92 rukopisa pristigla na ovogodišnji natječaj.

U sklopu svečanog otvorenja 15. Vriska, ime dobitnika otkrila je članica prosudbenog žirija, književna kritičarka Jagna Pogačnik. Draganu Juraku su nagradu uručili pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo.

Novčanom nagradom od 100.000 kuna i objavom knjige u izdanju V.B.Z.-a nagrađen je Jurakov  romaneskni debi, odnosno prvi autorov otvoreni iskorak u fikcijsku prozu. Svoj je rukopis na natječaj poslao s naslovom „Bibliofilija“, a  V.B.Z. je roman objavio pod naslovom “Peleov priručnik”. Riječ je o tekstu koji je slojevita posveta čitanju kao profesiji, hobiju i iznad svega strasti, knjiški spomenik knjizi. „Ova postmodernistička slagalica citata, referenci, lažnih tragova i interpretacija bez konačnoga rješenja ipak je duboko uronjena u takozvani stvarni život, svakidašnjicu koja presudno određuje čitatelja i njegovu potragu za, ne uvijek jednoznačnim, odgovorima.“, navode iz V.B.Z.-a.

Nakon svečanog otvorenja 15. Vriska i uručenja nagrada, publiku je rasplesao riječki bend Jonathan.

Sjajnu atmosferu iz riječkog kvarta kulture “Benčić” koji će na tjedan dana biti dom jednog od najvećih hrvatskih književnih festivala, uz niz sugovornika, među kojima i dobitnika VBZ-ove nagrade, donosimo u našem videu!

15. Vrisak u Rijeci se ove godine održava od 11. do 18. rujna 2022. godine. U festivalskom dijelu donosi preko četrdeset književnih programa: promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni glazbeni i filmski program.

Ulaz na sve programe je slobodan a za sve koji ne budu u blizini Rijeke, osigurane je i live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.

Cjelokupni program dostupan je na webu 15. Vriska .

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Tradukija i zaklade Pro Helvetia, te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom, Dnevnim boravkom, Gradskom knjižnicom Rijeka i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.

Medijski pokrovitelji su HRT, HINA, Novi list, 24sata, Express, Večernji list, Jutarnji list, Vijenac, Kanal Ri, Radio Rijeka, Radio Korzo, Moderna vremena, Tportal, Booksa, Moja Rijeka, Radio Istra.

(Foto: Tanja Kanazir; Vrisak press)