Radi se o jednoj od najutjecajnih nagrada u svijetu dizajna, koja se dodjeljuje kontinuirano od 1955. godine, a o dobitnicima odlučuje međunarodni žiri od 24 člana, prema kriterijima originalnosti i kreativnosti ideje, kvalitete dizajna i inovativnosti te utjecaja na emocionalni doseg publike.

Zahvaljujući dobivenom Red Dot-u Rijeka2020 – Europska prijestolnica kulture i Autorske Bure obići će svijet putem online platformi i izložbi u organizaciji Red Dot-a, te će biti objavljeni u  publikaciji International Yearbook Brands & Communication Design.

U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, 16 spisateljica i pisaca regije provelo je mjesec dana na Kvarneru i njegovim otocima, svaki zasebno, na drugoj lokaciji, stvarajući zajedno zbornik kratkih priča Autorske Bure. Tamo, na moru, karakterističan vjetar – bura razbija morsku vodu u najsitnije kapljice i pjena stvara tanak, maglovit sloj, takozvanu fumareu.

Autorske bure

Dizajn zbirke buru stoga nastoji dočarati i emocionalno i fizički: tekst je otisnut na paus papiru, uzrokujući preklapanje slova, što neodoljivo podsjeća na nemir vjetra i izmaglicu vodene prašine. No podizanjem stranice postiže se bistrina neophodna za čitanje, također vrlo karakteristična za buru, znanu i kao vjetar koji bistri um.

Bura je neiscrpan izvor inspiracije i kao ljudi s mora shvaćamo ju dijelom svog identiteta. Bilo nam je zadovoljstvo stvarati koncept njoj u čast, osobito kada počiva na temeljima uistinu inspirativnih djela talentiranih umjetnika, njihovom osobnom tumačenju autentičnog Kvarnera. Također, u godini koja uslijed svega što se događa u svijetu, i metaforički predstavlja jednu veliku buru, drago nam je da bar malim dijelom možemo osvjetlati situaciju u kojoj se našla naša Prijestolnica kulture 2020. Time još jednom dokazati koliko su nam kultura i dizajn važni kao nositelji pozitivnih vijesti i kreativnih promjena u trenutcima kada nam je to najpotrebnije, ističu kreativni direktori Studija Sonda, Jelena Fiškuš i Sean Poropat.

O Studiju Sonda…

Nezavisni kreativni studio Sonda iz Vižinade jedini je studio za dizajn i komunikacije u Hrvatskoj kojemu su i s područja dizajna i s područja tržišnog komuniciranja dodijeljene najznačajnije nacionalne nagrade: Velika nagrada Hrvatskog Dizajnerskog Društva i Grand Prix Ideja X. Ujedno su i dobitnici najznačajnijih svjetskih i regionalnih nagrada Cannes Lions i Balcannes, dobitnici su zlatnog ADC-a (najstarije nagrade u industriji dizajna i komunikacija) te 15 Red Dot nagrada i mnoštva drugih.

Uz kreativne direktore Fiškuš i Poropata, nagradu zaslužuju i ostali članovi tima: Matko Plovanić i Rajko Ban (layout), Mladen Gvozden (glavni account i produkcija), Paus Glama Basic (ovitak i KB), Pergraphica Natural Rough (KB) te Grafing d.o.o. (tisak).

O zborniku Autorske bure…

Zbornik kratkih priča Autorske bure nastao je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a izdan je 2019. godine,  u sklopu programa Lungomare Art, čija je voditeljica Iva Kelentrić. Izdavači zbornika su RIJEKA 2020 i V.B.Z, selektorica je Željka Horvat Čeč, a urednik: Kruno Lokotar.

Autori kratkih priča su Faruk Šehić, Dorta Jagić, pok. Milena Benini, Vladimir Arsenijević, Lejla Kalamujić, Nora Verde, Robert Perišić, Enver Krivac, Edo Popović, Asja Bakić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš, Tea Tulić, pok. Bekim Sejranović, Zoran Žmirić i Josip Novakovich.

Kalendar događanja

Izložba
 • 24.10. – 23.01.
 • (10:00)

“51000 Balthazargrad” u riječkom MMSU-u

U Rijeci se otvara velika, vesela i šarena izložba koja će razgaliti srca malih i velikih posjetitelja, svih koji poštuju srce i izumiteljski nerv nezaboravnog Profesora Balthazara...

Detaljnije

Festival
 • 26.11. – 29.11.
 • (18:00)

Međunarodni studentski filmski festival STIFF

STIFF se od 26. do 29. studenog održava u Art-kinu te prvi put i online. Gledatelji iz cijelog svijeta moći će pogledati 40 filmova iz 20 zemalja...

Detaljnije

Koncert
 • 26.11. – 27.11.
 • (19:30)

Večer ruske glazbe – „Musorgski, Prokofjev, Čajkovski“

Simfonijski koncert “Musorgski, Prokofjev, Čajkovski” izvodit će se dvije večeri za redom, s tim što će prve biti dodijeljena i nagrada publike...

Detaljnije

Predstava
 • 26.11. – 29.11.
 • (19:00)

Periskop Outro donosi novocirkusku predstavu „Salto Mortale“

Novocirkuska predstava „Salto Mortale“ u Exportu će se izvesti tri puta, u 19, 20 i 21 sat, u sklopu Festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop 2020 ...

Detaljnije

Projekcija
 • 01.12. – 07.12.
 • (17:00)

Riječka premijera filma “Kumek” Darija Juričana

Film o kojem govori cijela Hrvatska konačno stiže na veliko platno Art-kina, 1. prosinca u dvostrukom terminu prikazivanja....

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije