Predstavnici Grada Rijeke i tvrtke Rijeka 2020 održali su prijem za riječke dobitnike Red Dot nagrade za dizajn.

Red Dot nagrada jedna je od najprestižnijih nagrada u svijetu dizajna, kojoj je cilj vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Žiri sastavljen od 24 stručnjaka iz cijeloga svijeta ove je godine ocjenjivao više od 8600 prijavljenih projekata.

Nagrada je ove godine, između ostalih, pripala i riječkim kreativcima, odnosno riječkim projektima – Studiju Sonda i Reedesign studiju.

Sean Poropat, Mladen Gvozden, Veronika Uravić Čolak i Staša Brozina

Sean Poropat, Staša Brozina, Veronika Uravić Čolak i Mladen Gvozden

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel čestitao je dobitnicima na nagradi, izražavajući posebno zadovoljstvo što je ova svjetska nagrada došla u ruke ne samo riječkim dizajnerima, već i riječkim projektima. Radi se o dizajnu zbornika priča „Autorske bure“, nastalom u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, te dizajnu ambalaže za hrvatski gluten free proizvod Bakin’Mix.

Kreativni ljudi kao što ste vi pokreću svijet, dajući mu drugačiji smisao. Čitav projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture zasnovan je na upravo na podršci kreativcima i stvaranju poticajnijeg okruženja za sektor kreativnih i kulturnih industrija“, kazao je gradonačelnik Obersnel, zaželjevši dobitnicima puno uspjeha u budućem radu.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je kako gradske ustanove u kulturi često surađuju s dizajnerima, istaknuvši suradnju Studija Sonda i HNK Ivana pl. Zajca.

Studiju Sonda nagrada za EPK zbornik priča „Autorske bure“

Studio Sonda po petnaesti je put nagrađen Red Dotom, ove godine za čak dva projekta među kojima je i zbornik priča „Autorske bure“, projekt pravca Lungomare Art Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u kategoriji „Brands & Communication“.

„Autorske bure svojim dizajnom nastoje dočarati emocionalni i fizički doživljaj bure, stoga je tekst otisnut na paus papiru na način da se slova preklapaju i neodoljivo podsjećaju na vodenu prašinu koju uzrokuje bura“, stoji u obrazloženju dizajna knjige.

Dizajn zbirke Priče Autorske bure dobitnik Red Dot nagrade za dizajn

Dizajn zbirke Priče Autorske bure dobitnik Red Dot nagrade za dizajn

Kako je kazala direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, zahvaljujući dobivenom Red Dotu Rijeka2020 – Europska prijestolnica kulture i Autorske Bure obići će svijet. Naime, nagrađeni se promoviraju putem online platformi i izložbi u organizaciji Red Dota te objavljuju u publikaciji International Yearbook Brands & Communication Design.

Autori zbirke priča „Autorske bure“ proveli su mjesec dana na Kvarneru, otkrivajući zanimljivosti ovoga kraja, svatko na svojoj dodijeljenoj lokaciji, a kvarnerske lokacije poslužile su kao podloga i inspiracija renomiranim europskim i svjetskim umjetnicima za osmišljavanje deset skulptura, koje ostaju kao trajna vrijednost u lokalnim zajednicama.

U ime Studija Sonda suvlasnik i kreativni direktor Sean Poropat zahvalio se na ukazanom povjerenju i mogućnosti rada na jednom od projekta unutar EPK projekta. Zahvalio se i na prijemu, kao prilici da se njihov rad prepozna u široj javnosti. Uz Poropata, na prijemu je bio i Mladen Gvozden, voditelj ključnih klijenata.

Riječki Reedesigna osmislio dizajn za hrvatski gluten free brend

Dizajnerica Veronika Uravić Čolak iz riječkog Reedesigna drugi put je dobitnica nagrade, ove godine u kategoriji “Communication Design”, za visoko kvalitetno rješenje dizajna ambalaže u prehrambenoj industriji – za Bakin’Mix (hrvatski gluten free brand mješavina za kruh, peciva i kolače tvrtke A1 All Natural).

Bakin’mix ima oblik ambalaže koji je unaprijed određen kao i kod drugih sličnih proizvoda, no kao takav dao je mogućnost u procesu dizajna prikazivanja samog izgleda proizvoda (prašak) koji svojom strukturom stvara ‘zaštitno lice’ branda – bake sa punđom od sijede kose. Dizajn ambalaže je na taj način naglasio osnovnu vrijednost branda – povezivanje tradicije sa suvremenim prehrambenim potrebama ne samo kroz ime već i cjelokupno rješenje podsjećajući nas na toplinu i neponovljive okuse i mirise tradicionalne bakine kuhinje. Serija proizvoda uključuje sedam različitih mješavina, a izbor boja temeljen je na istraživanju i trendovima sličnih proizvoda u svijetu i postizanju što bolje vidljivosti na policama  trgovina“, stoji u obrazloženju dizajna ambalaže.

Bakin Mix dobitnik Red Dot nagrade za dizajn

Bakin Mix dobitnik Red Dot nagrade za dizajn

Zahvalivši se na prijemu, Uravić Čolak istaknula je kako dodjelu nagrade smatra ne samo osobnim uspjehom, već činjenicu da su u Rijeku stigle čak dvije ovogodišnje nagrade velikom stvari za jednu malu Rijeku. Na prijamu je bila i Staša Brozina, direktorica tvrtke A1 All Natural, vlasnica brenda Bakin’Mix.

Prijemu su nazočili i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić te Iva Kelentrić, glavna voditeljica programa Lungomare Art.

Kalendar događanja

Sajam
 • 20.06. – 21.06.
 • (16:00)

Sajam studentskih radova u galeriji SKC

Uz raznovrsnu ponudu crteža, grafike, printeva, tekstila, slikarskih i kiparskih radova, organizirano je i crtanje portreta uživo. Ulaz je slobodan!...

Detaljnije

Promocija
 • 21.06.
 • (19:00)

Ljetna priča iz Benčića: predstavljanje strip-trilera “Abadon” Mihaela Bađuna i Denisa Vedaka

Razgovor s autorima stripa koji prati dvojicu policijskih inspektora u lovu na serijskog ubojicu, samoprozvanog Abadona – anđela bezdana...

Detaljnije

Film
 • 21.06.
 • (21:30)

Otvorenje Ljetnog Art-kina uz premijeru filma “Šume, šume”

Film Šume, šume traga za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima u pričama koje znamo, koje mislimo da znamo i koje tek trebamo saznati – i kojima diže spomenik ...

Detaljnije

Koncert
 • 22.06.
 • (20:00)

Za Dan antifašističke borbe okršaj buntovnih žanrova u Palachu

"I tebi sinko!" nazvan je koncert bendova Abergaz, Duelist i Zenoth kojim će se u Palachu proslaviti Dan antifašističke borbe ...

Detaljnije

Panel
 • 22.06.
 • (10:00)

Panel „Mladima je mjesto u politici?“

Panel je dio projekta „Izbori se“, koji provodi Udruga "Delta" u partnerstvu s Gradom Rijeka, Gradom Opatija i Gradom Križevci....

Detaljnije

Predstava
 • 23.06.
 • (21:30)

Otvorenje Riječkih ljetnih noći plesnim spektaklom “Grand Finale”

Balet “Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“ u koreografiji Nadava Zelnera te izvedbi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca otvara Riječke ljetne noći...

Detaljnije