U subotu 4. srpnja 2020. održao se program otvorenja Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture. Program je započeo u jutarnjim satima eko akcijom čišćenja podmorja od Bivia do Kantride, a zatim je održana Narodna kuhinja Igora Anjolija, odnosno zajednički ručak za sudionike eko-akcije.

U popodnevnim satima održao se performans Tajči Čekade i Ivane Kalc, Radilište 69 koji tematizira problematiku izbora i političke utrke, a održao se upravo na dan izborne šutnje uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Ovim performansom koji je treći u seriji performansa Radilište, umjetnice nastavljaju svoju suradnju kako bi unutar zadatosti specifične lokacije i teme obradile temu besmislenog i besciljnog rada, odnosno kako bi svojom akcijom pozvale na promišljanje smislenosti određenih aspekata ljudskog djelovanja, kao i apsurda neoliberalnog kapitalizma.

FKK 2020 – Europski kvart kulture (1)

Spektakularnim vatrometom i operom Navale Kantrida postala Europski kvart kulture

U večernjim satima započeo je glazbeni program nastupom riječke grupe Mrave brojim te Grča i Parafa. Oko pola noći izvedena je Opera Navale Zorana Majstorovića&co., a riječ je o glazbenoj improvizaciji ovog poznatog riječkog glazbenika zajedno sa petnajstak barki te zvukova brodskih motora i sirena, kućanskih aparata, zvona raznih dimenzija i slično. Uslijedio je vatromet, a posjetitelji su mogli u glazbi uživati do raniih jutarnjih sati.

Program je dio Privremene autonomne zone, Rijeke – Europske prijestolnice kulture, a provodi ga Novi turizam d.o.o.