Budući da imam tu sreću da se samo bavim glazbom, onda se samo bavim glazbom. Po čitave dane visim u studiju, puno sati dnevno provodim uz razne instrumente, sprave, predmete, uvijek tražim nešto što me zanima od zvukova i nekakvih glazbenih kombinacija. Na taj način nastaju nekakvi embriji, ideje i kada mi se čini da te ideje imaju nekakvu logiku pošaljem to Zoranu. On kaže da to nema logike, a ja kažem da ćemo baš zbog toga tu ideju nastaviti razvijati. I tako nastaje naša glazba – rekao je Josip Maršić nedugo nakon što su on i kolega mu Zoran Medved, dvojac što se krije iza akronima JMZM, odradili koncert u zelenoj oazi Beach bara Prasowski na Kantridi, a u sklopu projekta Kantrida europski kvart kulture FKK 2020.

Riječki glezbeni dvojac s čak 20 snimljenih albuma

Nastup pod imenom „Shawing a balloon“, koji je bio praćen ekskluzivnim video artom Dine Topolnjaka, sadržavao je sve sastojke i trikove JMZM izričaja, pa iako je sve moglo puknuti kao kada „briješ balon“, na kraju je puknula samo iskrena reakcija gledatelja koji su iskoristili rijetku priliku i došli odgledati live nastup ovih dvaju sjajnih riječkih glazbenika, iza kojih je dvadesetak studijskih albuma, stvaranje glazbe za brojne kazališne predstave i koji su svoj trag ostavili u brojnim sastavima, poput Porko Dio, Regoč, Plod Mirže, Let 3, VEPM, Marinada, Dying sun ensemble, Gori Ussi Winetou.

Kazališna i filmska muzika

Zoran Medved i ja se odvojeno i zajedno jako dugo bavimo muzikom, prvenstveno kazališnom, filmskom i tim nekim žanrom. I netko je jednom predložio zašto ne biste to probali izvoditi uživo, pristali smo, ispalo je dobro i sada tu i tamo to opet radimo. Ne sviramo uživo baš često, nema baš prostora i razumjevanja organizatora, ali sviramo. Obojica sviramo, obojica manipuliramo. Dio je improvizacija, ali ovo što smo svirali na Prasowskom prvi je komad u kojem ima dosta melodije. Kada kažem improvizacija ne mislim na improvizaciju u doslovnom smislu te riječi, nismo čak niti za apriori eksperimente. Jednostavno me zanima zvuk i aranžaman. Na Prasowskom su ljudi lijepo reagirali, a zašto i ne bi? Mi mislimo da je to što radimo lijepo, a izgleda da im se dopalo – zaključio je Josip Maršić.

Koncert JMZM bio je organiziran u skladu sa svim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a što se tiču pokušaja da se spriječi širenje zaraze bolešću COVID-19.

*Foto: Kantrida FKK 2020