U nedjelju u Rijeci počinje Vrisak, 13. riječki sajam knjiga i festival autora, koji će, kako su to najavili organizatori, ove godine biti u znaku prerano preminulog Bekima Sejranovića, odnosno počet će i završiti s Bekimom.

Dakle, ove subote, 12. rujna, od 20 sati, na Morskom prascu će se tako održati večer pod radnim naslovom „Sevdah za Bekima“, odnosno sasvim drugačije druženje s Bekimom Sejranovićem, dok će u subotu, 19. rujna, odnosno posljednjeg dana Vriska, biti promocija sabranih djela Bekima Sejranovića tijekom kojega će ekskluzivno biti prikazan video na kojemu Bekim čita svoju posljednju objavljenu priču Miss Misery na Susku.

Ansambl Šadrvan i Igor Anjoli

Marko Tomaš, Drago Glamuzina i Bekimovi riječki prijatelji sutra će govoriti o Bekimovom stvaralaštvu i njegovu životu u Rijeci, u kojoj je završio srednju školu i započeo studirati Hrvatski jezik i književnost.  Naravno da će biti govora o sabranim djelima, koja uz tri romana (Nigdje, niotkuda, Ljepši kraj, Tvoj sin Huckleberry Finn) i dvije knjige (Sandale i Dnevnik jednog nomada) sadrže i šest Bekimovih ranih te dvije posljednje priče, ali najviše će ipak riječ biti o tome tko je bio Bekim Sejranović i kakve su bile njegove riječke godine. A da „Vrisak na Prascu“ bude sasvim poseban pobrinut će se ansambl Šadrvan te Igor Anjoli sa svojim gastro performansom „Bosanski lonac“.

Članovi ansambla Šadrvan okupili su se prije šest godina s ciljem da se, kako to sami vole reći, vrate korijenima, odnosno sevdahu i sevdalinkama. Šadrvan sevdalinkama pristupa na sebi svojestveni način, kombinirajući ih s elementima drugih glazbenih izraza, ali nikad ne napuštajući njihove prepoznatljive temeljne melodijske linije. Šadrvan je koncentrirao i koncentrira diljem Hrvatske i u inozemstvu, a budući su njihovi koncerti uvijek posebni vrijedit će ih doživjeti i na Morskom prascu.

Igor Anjoli, koji je veći dio svog života proveo proučavajući gastronomiju i enologiju novog i starog svijeta, performans „Bosanski lonac“ odradit će u paru s Edijem Prodanom, poznatim riječkim novinarom i humanitarnim radnikom.

Sevdah za Bekima dio je službenog programa Vriska, ali i projekta Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020, koji polako ulazi u svoju završnu fazu i koji je ovo ljeto u Rijeci i na Kantridi učinio itekako sadržajnim, bez obzira na jednu posve neobičnu situaciju, što je uvelike otežavala provedbu svih programa.

Svi posjetitelji na Morskom prascu će moći kupiti sabrana djela Bekima Sejranovića po promotivnoj cijeni od 400 kuna (redovna cijena 500 kuna), a oni koji imaju već neka od djela ovog iznimnog autora kolekciju će moći upotpuniti kupnjom pojedinačnih knjiga po cijeni od 90 kuna.

„Sevdah za Bekima“ bit će organiziran u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a što se tiču sprječavanja širenja zaraze bolešću Covid-19, a svi posjetitelji se mole da dodatno pripaze na razmak, da nose zaštitne maske za lice ako bude potrebe i da dodatno pripaze na osobnu higijenu.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije