U sklopu Tobogana, dječjeg festivala Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u posjet Rijeci došao je španjolski umjetnik Francisco de Pajaro. Tijekom svog boravka Pajaro je izradio pet umjetničkih instalacija u javnom prostoru koje su izvedene od smeća.

Posjet je završio razgovorom s publikom u parku na Školjiću, a potom i šetnjom po mjestima na kojima je izradio svoje ne tako trajne instalacije. Njegova su kratkotrajna umjetnička djela postavljena podno Trsatskih stuba na Školjiću, na dnu Ulice žrtava fašizma, u blizini OŠ „Nikola Tesla“, na Titovom trgu (na Kontu) te uz Rječinu na Šetalištu Andrije Kačića Miošića.

Pajaro je u razgovoru s publikom, kojeg je sa španjolskog prevodila Jasna Skopljak, naglasio kako njegova umjetnost jest smeće, pošto nastaje iz smeća i naposljetku se i vraća na odlagalište otpada. Objasnio je kako je time korist dvostruka – kratkotrajnošću svojih djela on poništava svoj umjetnički ego, ali i vraća materijale koje je koristio prirodi.

Dječji festival Tobogan traje do 10. srpnja i dio je programskog pravca Dječja kuća Rijeka 2020 – EPK. U oblikovanju programa sudjeluju Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD RIJEKA 2020.