Hrana je u središtu našeg života, stoga je globalno odgovorno konzumiranje hrane dio projekta Europske unije za škole i vrtiće diljem Europe. Dječji vrtić "Snjeguljica" na Zametu član je Udruge "Lijepa naša" koja se prijavila na natječaj Europske komisije što se bavi zdravom i odgovornom prehranom.Foto: Predrag Hržić / Radio Rijeka

Naše odluke o hrani izravno utječu na zdravlje našega planeta – na klimatske promjene, smanjenje siromaštva, razvitak i rast populacije te javno zdravstvo, naglašavaju iz Udruge “Lijepa naša” koja sudjeluje u europskom projektu “Mi jedemo odgovorno”.

“Snjeguljica kuha zeleno” i “Eko party” u stvari su niz aktivnosti koje je ovaj vrtić ponudio djeci, a u kojima zajednički sudjeluju i djeca i roditelji. “U projekt je uključeno još devet udruga iz devet zemalja koje su članice Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš. Orijentirani smo na domaće proizvode lokalnih proizvođača, na zdravu prehranu”, kaže ravnateljica vrtića Barbara Drezga.

Uz didaktički materijal, danas je bilo i prave zdrave hrane koju je pripremila nutricionistica Mirna Međimorec. Djeca su, primjerice, kušala zdrave kuglice od tamne čokolade i kokosa, maslaca, rogača, meda i orašastih plodova. Učenice Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci danas su pak pripremale i balzame za usne – sve prirodno, napravljeno od voska, kakao-maslaca, čokolade, meda i bademovog ulja.