U sklopu programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, na platou na vrhu naselja, na Škurinju, predstavljen je drugi broj škurinjskih balkonskih novina, ovog puta pod etiketom Green-zine.

Uz kvartovski fanzin, koji periodički izlazi s pričama o naselju, predstavljena je i web platforma skurinjskiskusjedi.org, kao način budućeg kvalitetnijeg informiranja i komuniciranja, sadašnjih i bivših stanovnika Škurinja.

Cilj fanzina i web platforme je okupljati i osnaživati zajednicu, posebno kroz sve buduće okolnosti u kojima se digitalni alati pokažu ključnima, a životu naselja dodati i taj neki ‘kreativni i kulturni začin’, kako kaže Kristijan Benić, voditelj i glavni urednik Škurinjskih susjeda.

Škurinjski susjedi predstavili novi broj fanzina i platformu (2)

Nositelj projekta je Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž, dok je izvođač radova Bekap.

Škurinjski susjedi su nastali u kasnu jesen 2016. godine kao strast grupice sadašnjih i bivših stanara naselja s ciljem oplemenjivanja zone Novog naselja Škurinje kulturnim i umjetničkim praksama i sadržajima. Dugoročni cilj je stvoriti preduvjete za infrastrukturno i organizacijsko oblikovanje Škurinjskog kulturnog centra te poticanje zajednice na aktivizam, participaciju u oblikovanju kvalitetnijeg života i naselja.

Na temelju građanske inicijative prihvaćene u program 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 –  Europska prijestolnica kulture, osnovana je Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž, kao pravni oblik djelovanja i vođenja aktivnosti.

Projekte udruge podržavaju ili su podržavali: Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, RIJEKA 2020, MitOst/Zaklada Bosch/program Actors of Urban Change.