Poštovani,

U kojem roku ima Grad Rijeka u planu izgradnju infrastrukture na području Gornje Drenove? Konkretno izgradnja primjerice Rotora 1 i Rotora 4, izgradnja cesta OUXVIII, ali i ostalih predviđenih infrastrukturnih projekata.

Kada je planirana izgradnja ceste prema Marinićima koja je od županijskog interesa kako bi se bolje povezali dijelovi riječkog prstena i predgrađe grada Rijeke (rekonstrukcija glavnih mjesnih cesta/ulica planske oznake GUXVI)?
Izgradnjom cesta GUXVI i OUXVIII potaknuo bi se razvoj cijele Gornje Drenove koja je dugo godina zaboravljena od strane nadležnih gradskih vlasti po pitanju ulaganja.

Naime, UPU Gornja Drenova aktivan je već 11 godina, a po pitanju infrastrukture se gotovo ništa nije promijenilo.

Poveznica za UPU:

UPU gradskog područja Gornja Drenova

someone / 06.09.2021.

Poštovani,

u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav ističu da se izgradnja komunalne infrastrukture, u što se ubraja i izgradnja i rekonstrukcija nerazvrstanih cesta na području grada Rijeke, provodi isključivo prema Programu građenja komunalne infrastrukture, a to je javni dokument kojega prethodno odobrava Gradsko vijeće Grada Rijeke. Program za 2021. godinu nalazi se na sljedećoj poveznici https://sn.rijeka.hr/2020/12/program-gradenja-komunalne-infrastrukture-za-2021-godinu/.
Prometnice koje navodite u Vašem upitu trenutačno nisu u Programu gradnje za 2021. godinu, kao niti u Planu gradnje za razdoblje 2022.-2024. godinu. Međutim, Odjel gradske uprave za komunalni sustav svakako je svjestan prometne problematike naselja Gornja Drenova, prvenstveno radi nezadovoljavajućih građevinskih te prometno-tehničkih elemenata prometnica.

Što se tiče raskrižja ulica Drenovski put – Braće Hlača koje će, prema važećem Urbanističkom planu uređenja gradskog područja Gornja Drenova u dogledno vrijeme biti preoblikovano u kružno raskrižje, odnosno rotor, za istaknuti je da tu postoji interes investitora za rekonstrukciju raskrižja, radi omogućavanja prilaza budućem uslužnom objektu. Za to je nedavno izrađen idejni projekt. Odjel gradske uprave za komunalni sustav investitoru je uvjetovao prethodnu rekonstrukciju postojećeg raskrižja u rotor, kako bi se omogućio kvalitetan kolni priključak objekta te istovremeno zadovoljili sigurnosni aspekti tog raskrižja. Izgradnja rotora preduvjet je izgradnje i priključenja planirane prometnice OU XVIII na rotor, s obzirom da je projektom predviđ početak izgradnje privoza te ulice. U narednim mjesecima očekuje se sklapanje ugovora Grada Rijeke i investitora o obvezi rekonstrukcije navedenog raskrižja, sukladno Zakonu o prostornom uređenju, nakon čega slijedi izrada glavnog projekta rotora i dobivanje građevinske dozvole.

Sukladno svemu navedenom Odjel gradske uprave za komunalni sustav svakako će, prema zadanim prioritetima i financijskim mogućnostima namijenjenih građenju i rekonstrukciji komunalne infrastrukture, uvrstiti i ostale planirane prometnice naselja Gornja Drenova u Plan građenja komunalne infrastrukture, kako bi u skorije vrijeme pristupili i njihovoj izgradnji.

S poštovanjem,
Gradska uprava.

Poštovani,

Zahvaljujem na odgovoru.

Postoji li poveznica (link) u uvid na idejni projekt za uslužni objekt koji navodite u odgovoru?

Niste odgovorili o izgradnji ceste prema Marinićima koja je od županijskog interesa. Stoga molim da od strane gradske uprave ili drugih institucija dobijete i podijelite informaciju konkretnom početku i planu izgradnje navedene ceste koja je ključna za razvoj ovog dijela grada.

Pozdrav

Poštovani,

uvid u projekt možete dobiti ukoliko ste stranka u postupku, a uz pretpostavku da to niste, uvid možete ostvariti podnošenjem zahtjeva prema Zakonu o pravu na pristup informacijama. Sve potrebne informacije za podnošenje zahtjeva nalaze se na ovoj poveznici: https://www.rijeka.hr/teme-za-gradane/aktivno-gradanstvo/pristup-informacijama/

Što se tiče Vašeg upita oko mogućnosti izgradnje prometnica GU XVI i OU XVIII, u prethodnom odgovoru već smo istaknuli kako se izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih prometnica provodi prema Programu građenja komunalne infrastrukture, što potvrđuje Gradsko vijeće Grada Rijeke. Program gradnje za 2021. godinu nalazi se na poveznici https://sn.rijeka.hr/2020/12/program-gradenja-komunalne-infrastrukture-za-2021-godinu/.

Navedene ceste trenutačno nisu u donesenom Programu gradnje, kao niti u Planu gradnje za razdoblje 2021. -2023. god. Odjel gradske uprave za komunalni sustav rekonstrukciju i gradnju prometnica provodi prema zadanim prioritetima i raspoloživim financijskim sredstvima koja su u ovom trenutku znatno umanjena, točnije ograničena u odnosu na prethodne godine, a obzirom na epidemiološke mjere i situaciju vezanu za pandemiju koronavirusa. Za izgradnju prometnice GU XVI, svakako bi trebala postojati inicijativa i od strane Općine Viškovo te Županijske uprave za ceste koju do sada Grad Rijeka nije zaprimio. Neovisno o navedenom, Odjel gradske uprave za komunalni sustav svjestan je prometne problematike naselja Gornja Drenova te će svakako nastojati pokrenuti rekonstrukciju i izgradnju cesta na ovom području, u cilju podizanja kvalitete urbanog života, posebice svih onih koji tu žive.

S poštovanjem,
Gradska uprava.

Odgovorite

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije