Tradicijsku etno glazbu i dašak hrvatske kulture doživjet će publika jedne od najstarijih svjetskih civilizacija. Kina će početkom listopada ugostiti riječke Putokaze koji će tamošnjoj publici predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu, uspješnice s jazz etno i world music albuma “Zemlja” i “Nova Zamlja”.

Nakon što su u lipnju 2016. godine predstavnici brojnih velikih institucija u kulturi Kine boravili u posjetu Rijeci i Zagrebu i poslušali izbor ponajboljih hrvatskih glazbenika i sastava, Putokazi su pozvani na turneju u Kinu. Putokazi su odabrani kao predstavnici hrvatske kulture u sklopu projekta kineske Vlade pod nazivom “China Central and Eastern European Countries – Cultural  Season”, čiji je cilj kulturne razmjena između NR Kine i zemalja centralne i istočne Europe.

Tako će na poziv Ministarstva kulture NR Kine, Chinese Musician Association – Jazz Associotion ugostit će Putokaze na turneji od 30. rujna do 8. listopada 2017. U sklopu turneje Putokazi će gostovati na trodnevnom Chuma Music festivalu u gradu Jinchengu, u pokrajini Shaanxi s dva koncerta, te održati treći u glavnom gradu Kine, Pekingu, u prestižnoj dvorani Palača narodnosti. Tom prilikom Putokazi će, osim što će predstaviti hrvatsku glazbenu kulturnu baštinu, stanovnike ove daleke zemlje upoznati s projektom Rijeka –
Europska prijestolnica kulture 2020.

Tradicijsku etno glazbu i dašak hrvatske kulture doživjet će publika jedne od najstarijih svjetskih civilizacija. Kina će početkom listopada ugostiti riječke Putokaze koji će tamošnjoj publici predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu, uspješnice s jazz etno i world music albuma "Zemlja" i "Nova Zamlja".Izvedbu u Pekingu obogatit će fotografije Hrvatske autora Renca Kosinožića i video projekcije Martina Šesnića. Kineskoj će publici Putokazi prirediti iznenađenje te neke od atmosferičnih pjesama s albuma “Mjesec”, u prepjevu Rite Zhao Simonić, izvesti na kineskom jeziku.

Kao ambasadori tradicijske etno glazbe Putokazi su dosad predstavljali hrvatsku kulturu na Međunarodnoj turističkoj burzi u Berlinu 2003., ii 2005. i u projektu “Bridege Eternal” na svjetskoj izložbi Expo u Japanu, čiji je cilj bio glazbom premostiti zemljopisne, kulturne i političke granice, što Putokazi godinama čine. 1997. godine njihov album “Zemlja” s obradama hrvatskih tradicijskih pjesama uvršten je među 7 najboljih od 150 albuma srednje Europe na natječaju “Radio France International”. Sudionici su International folklor festivala u Bugarskoj, u Burgasu 2009. godine, a pjevajući “na tanko i debelo” predstavljali su zavičajnu glazbenu tradiciju i u Slovačkoj 2008. godine.

U Kini će se predstaviti vokalistice Jasmina Sokoli, Mia Doričić, Antonia Svetina, Dolores Marinić, Hetena Živković, Magda Martedić, Branka Matić Dereta i Vadrana Lisica, pod umjetničkom vodstvom Mirande Đaković.

Financijsku podršku ovom putovanju pružio je Grad Rijeka, a potporu predstavljanju hrvatske glazbe u Kini dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja.

Predstavljajući hrvatsku glazbenu umjetnost, u sklopu projekta kineske Vlade u Kini je prošle godine nastupio riječki jazz gitarist Darko Jurković – Charlie, a ove godine riječka jazz fusion skupina Elvis Stanić Group.

Oznake