Nakon što je 23. rujna omnibus film MEANDRI premijerno predstavljen u službenoj konkurenciji festivala, na svečanoj ceremoniji koja je održana 25. rujna, glavna nagrada  Zlatna ljubičica (Violetta d’oro) koja se dodjeljuje za najbolji soundtrack, pripala je skladateljici Mirandi Đaković za film MEANDRI u režiji Gee Rajić.

Kako se navodi u Dallasovom priopćenju, riječ je o već devetom izdanju festivala kojeg organizira Parma OperArt, a čiji cilj nije samo ukazivanje publici na nedavne i važne glazbene  filmove, već i podcrtavanje vrijednosti glazbene partiture kao bitnog elementa za poeziju i uspjeh samog  filma. Tijekom godina festival je pokazao da pobuđuje interes publike i filmaša iz cijelog svijeta koji su za 2021. nominirali preko 150 produkcija, a 42 odabrane za natjecanje. Zlatna ljubičica (Violetta d’oro), nagrada koju stručni međunarodni žiri dodjeljuje za najbolji soundtrack te za najboljeg skladatelja filmske glazbe, ujedno je cvijet simbol Parme, ali predstavlja i ime najpoznatije ženske heroine iz opere La traviata skladatelja Giuseppea Verdija, rođenog u Parmi.

Miranda Đaković, utemeljiteljica je i pokretačka snaga legendarnih Putokaza, koji svojim jedinstvenim pristupom stvaralaštvu, na hrvatskoj glazbenoj sceni djeluju trideset i sedam godina, tijekom kojih je svoj glazbeni trag u njima ostavilo više od 500 mladih ljudi.

Foto: Putokazi promo

Dodjela nagrade Mirandi Đaković / Foto: Putokazi promo

Kako su u programskom letku napisali selektori festivala, omnibus Meandri vizualni je prijevod istoimenog albuma hrvatske glazbene skupine Putokazi. Sastoji se od 14 nezavisnih glazbenih spotova, a omnibus se udaljava od tradicionalnog filmskog izraza i teži eksperimentalnom jedinstvu glazbe i slike, u pokušaju prenošenja tema poput smrti i prolazne prirode života. Bilo je to i više nego dovoljno da se film Putokaza i mlade redateljice Gee Rajić nađe u službenoj konkurenciji međunarodnog festivala glazbenog filma u Parmi te u konačnici prestižnu nagradu odnese u Hrvatsku.

Foto: Putokazi promo

Foto: Putokazi promo (Dallas)

Podsjetimo, omnibus je premijerno predstavljen u Palači šećera 21. veljače 2021., a potom i u riječkim kvartovima, kroz sedam instalacija u prostoru i vremenu, koje su se pod nazivom “Lijepa smrt, tri četvrt sata u tvojoj četvrti” zbivale od 20. do 26. ožujka.

Kalendar događanja