Festival europske kratke priče (FEKP) ove godine odvijat će se u suradnji s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala, britanskim Hay Festivalom, najavljeno je na konferenciji za medije u RiHubu.

FEKP će od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu predstaviti neke od najvećih svjetskih književnika koji se u svojim djelima bave pričama ‘drugih’ i temama različitosti.

Pročelnik riječke Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar izrazio je zadovoljstvo što se u godini Europske prijestolnice kulture u Rijeci, unatoč svim problemima izazvanim pandemijom, održavaju dva važna književna festivala, uz ovaj i nedavno održani Vrisak.

Događanja u sklopu Europskog festivala kratke priče i Hay festivala, prema riječima kreativnog direktora Romana Simića, održavat će se dijelom online, a dijelom uživo. Očekuju nas panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe te razgovori o temama u rasponu od migracije i širenja nacionalizma do europskog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Budućnost Europe iz ženske perspektive

Od 6. do 9. listopada Hay Festival će svojim programom kroz 18 događanja proširiti program 19. FEKP-a. Suradnja je dio projekta “Europa 28 – Žene o budućnosti Europe” u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a nudi vizije budućnosti 28 europskih autorica – spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica, po jedne iz svake zemlje Europske unije i jedne iz Ujedinjenog Kraljevstva, okupljenih tekstovima objavljenim u istoimenoj antologiji.

Antologiju pod nazivom “Europa 28 – Žene o budućnosti Europe” na hrvatskom je objavio nakladnik Fraktura u prijevodu Luize Bouharoue, Marte Huber, Blaža Martića i Marine Veverec. Promocija antologije održat će se u riječkom Exportu 7. listopada u 19 sati, a u njoj će, među ostalima, sudjelovati književnica i aktivistkinja Asja Bakić, domaća predstavnica u knjizi.

Dio će se programa odvijati uživo, neki će biti hibridni, gdje će se dio događanja odvijati online, dok se dio programa odnosi na niz digitalnih događanja, susreta i rasprava o ključnim temama današnjice – migracijama, populizmu, aktivizmu, feminizmu itd.

Tako će se u riječkom Exportu i Book caffeu Dnevni boravak priređivati online razgovori s književnicima iz svijeta, te uživo sa sedam autorica, sudionica projekta Europa 28 – žene o budućnosti Europe.

Online gostovanje Irvina Welsha i Hanifa Kureishija

Ovogodišnji FEKP obilježit će pitanja koja postavlja svijet pogođen pandemijom, a pod temom “Luka različitosti” okupiti pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima.

Bogat ovogodišnji program, u online izdanju, dovodi neke od najvećih predstavnika suvremene svjetske književnosti, Irvinea Welsha, autora romana “Trainspotting”, i Hanifa Kureishija, koji se proslavio romanom “Buda iz predgrađa”, zatim Yanna Martela, autora romana ‘Pijev život, Marinu LewyckiEduarda Halfona, Mazena Marroufa te cijeli niz cijenjenih autora i autorica.

Od domaćih autora tu su Maša Kolanović, Louiza Bouharoua, Neven Ušumović, Vid Barić, Milan Majerović-Stilinović, Ante Zlatko Stolica, Ivana Pintarić, Senko Karuza i drugi.

19. FEKP u Rijeci otvara se u nedjelju, 4. listopada, u 19 sati u Exportu online razgovorom s piscima Aleksandrom Hemonom i Semezdinom Mehmedinovićem.

Već sljedeći dan, 5. listopada, u 19 sati, održat će se razgovor s riječkim umjetnicima okupljenim uprojektu “Vozim ti priču” te dodjela nagrade FEKP-a mladim autorima za kratku priču.

Cjelokupni programi nalaze se na poveznicama hayfestival.org/europa28 te https://europeanshortstory.org.