U godini Europske prijestolnice kulture Rijeka je dobila svoj prvi pjenušac Rijeka 2020., proizvod iskusnog vinara, Berislava Srdoča, člana Udruge vinara, vinogradara i voćara Srdoči – Rijeka.

Ideja o prvome riječkom pjenušcu, posebno napravljenome za Grad Rijeku u godini Europske prijestolnice kulture, proizašla je iz podruma iskusnog vinara, gospodina Berislava Srdoča, člana Udruge vinara, vinogradara i voćara Srdoči – Rijeka.

210 botilja

Specifičnost je ovoga pjenušca što dolazi iz vinograda s područja grada Rijeke, a uz grožđe sorte chardonnay, u pjenušcu je zastupljena i belica – kupaža sorte verdić te autohtonih sorti Hrvatskog primorja mejsko belo i divjaka.

Tako sljubljeno vino doživjelo je drugu fermentaciju u bocama, oko godinu dana i nakon toga dobilo završnu obradu. Proizvedena je količina od 210 botilja.

Berislav Srdoč pjenušcem se bavi nekoliko godina i to amaterski bez odgovarajuće tehnološke potpore

Brojnim uzvanicima koji su nazočili predstavljanju prvog riječkog pjenušca Rijeka 2020, obratili su se riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Berislav Srdoč, tvorac prvog Riječkog pjenušca Rijeka 2020., te enolog s Odjela za biotehnologiju Tomislav Pavlešić.

Berislav Srdoč pjenušcem se bavi nekoliko godina i to amaterski bez odgovarajuće tehnološke potpore. U dogovoru sa vodstvom Udruge u okviru EPK izrađena je određena količina pjenušca, a Grad Rijeka dao je financijsku potporu za opremanje podruma aparatima koji su nužni u izradi profesionalnog pjenušca.

Udruga vinara, vinogradara i voćara Srdoči

Udruga vinara, vinogradara i voćara Srdoči – Rijeka postoji pet godina i broji oko 80 članova. Predsjednik Udruge je Branko Srdoč. Dio članova udruge aktivno obrađuju male vinograde na području grada Rijeke, a dio radi vino od kupljenog grožđa.

Pjenušac Rijeka 2020

“Da mi je netko prije nekoliko godina spomenuo ideju o vinu ili pjenušcu koje je plod riječkoga vinograda, rekao bih da se šali. Isprva nisam mogao vjerovati da na ova naša 44 četvorna kilometra netko ima prostora i za vinograd. A onda sam upoznao gospodina Berislava Srdoča, iskusnog koji me je impresionirao činjenicom da je u svojem podrumu stvorio pjenušac iz vina, odnosno grožđa, koje je raslo u pravom riječkom vinogradu, na Srdočima. Moram priznati da večerašnji događaj doživljavam posebno emotivno, i ne samo zbog toga što je ovo prvi put da se u našem kazalištu predstavlja jedno vino, pjenušac, nego i zbog toga što sam se svojevremeno zajedno s ocem, uz vino, po recepturi moje bake, okušao i u proizvodnji Bakarske vodice”, naglasio je Vojko Obersnel istaknuvši i veliko zadovoljstvo što je EPK 2020 dobila svoj autohtoni pjenušac.

200 godina tradicije

O povijesti proizvodnje pjenušaca na šireni riječkom prostoru govorio je enolog s Odjela za biotehnologiju Tomislav Pavlešić naglasivši kako se Rijeka može pohvaliti s 200 godina tradicije u proizvodnji pjenušca. Primorsko-goranska županija danas je treća po proizvodnji pjenušaca.

Dio članova Udruga vinara, vinogradara i voćara Srdoči aktivno obrađuju male vinograde na području grada Rijeke, a dio radi vino od kupljenog grožđa

Predstavljanju pjenušca nazočili su članovi Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova u čije je ime pozdravne riječi uputio akademik Josip Bratulić, dok je Ivan Maruna Berislavu Srdoču i gradonačelniku Obersnelu darovao posebne srebrnjake zaželjevši im mnogo mudrosti u poslu kojim se bave.

Predstavljanje riječkog pjenušca izvedbom prigodnih skladbi na gitari upotpunio je Natko Štiglić, dok je moderator programa bio glumac riječkog HNK Edi Celić.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije