Da pitate Riječane znaju li za Belu nedeju, teško biste našli nekog koji ne zna za ovu feštu od mladoga vina u susjednom Kastvu. No, da ih pitate postoje li u njihovom gradu ljudi koji se bave vinarstvom i vinogradarstvom, možda bi se spomenuli samo ugostitelja koji svoju hranu pažljivo sljubljuju s vrhunskom kapljicom. Rijetko tko bi mogao reći da na rubu grada, na granici s onim Kastvom s početka priče, djeluje Udruga vinara, vinogradara i voćara iz Srdoča. Početkom godine obilježila je petu godinu rada, a okuplja 70-ak članova s područja Srdoča, Rijeke i okolice.

Kako saznajemo u razgovoru s predsjednikom udruge Brankom Srdočem, članove povezuje zajednički interes za proizvodnju i uzgoj prvenstveno vina, ali i voćaka te maslina. Održavajući tradiciju ovog kraja, članovi udruge iskoristit će svaku priliku za susret, koji ne predstavljaju samo mogućnost za razmjenu iskustava, već i vrijeme za druženje, koje – kao i dobro vino – valja pažljivo njegovati da se u ubrzanoj svakodnevici ne izgubi.

Od starih običaja do susreta vinara

„Njegujući stare običaje, uključujemo se u proslavu Križevice na Srdočima i tradicionalnu „Križevicu po domaću“ udruge Mavrica, Matejna i Bela Nedeja prilika su za susret s vinarima i druženje, a ove smo godine po prvi puta smo obilježili i blagdan Vincekova. Najvažniji je pak ocjenski susret „Stepanja pul Marković“, koji se već tradicionalno održa dan poslije Božića“, kazao nam je Srdoč, dodavši kako ga posebno veseli činjenica da članovi udruge odazivaju svim pozivima na druženja, sastanke i manifestacije, pa ih često dođe i dvostruko više nego što bi se ponekad moglo i očekivati.

Križevica 2018

Velik se broj članova i zainteresiranih vinara odazove i na „Stepanju pul Marković“, najvažniji godišnji događaj Udruge vinara, vinogradara i voćara iz Srdoča, susreta koji je samom osnivanju udruge prethodio. Naime, prije petnaestak godina obnovljena je tradicija stara više od stoljeća, a druženje se održava kod Berislava Srdoča, jednog od članova udruge, koji ne samo da ima okućnicu koja može primiti na druženje sve zainteresirane sudionike, već njegov posjed na rubu šume krije i ogledni vinograd.

Kvaliteta vina raste

Tradicionalno druženje na Svetog Stjepana posljednjih se godina pretvorilo i ocjenski susret, za koji svake godine ima sve više zainteresiranih vinara. No, ono što je puno važnije od kvantitete, a u 2017. godini na natjecanje je prijavljeno devet crnih te 22 bijele sorte, jest kvaliteta. Da kvaliteta raste, pokazuje broj nagrađenih, budući da su skoro sva ponuđena vina dobila neko od priznanja tročlane ocjenjivačke komisije kojoj je predsjedao enolog Damir Milat.

Da pitate Riječane znaju li za Belu nedeju, teško biste našli nekog koji ne zna za ovu feštu od mladoga vina u susjednom Kastvu. No, da ih pitate postoje li u njihovom gradu ljudi koji se bave vinarstvom i vinogradarstvom, možda bi se spomenuli samo ugostitelja koji svoju hranu pažljivo sljubljuju s vrhunskom kapljicom vina. Rijetko tko bi mogao reći da na rubu grada, na granici s onim Kastvom s početka priče, djeluje Udruga vinara, vinogradara i voćara iz Srdoča. Početkom godine obilježila je petu godinu rada, a okuplja 70-ak članova s područja Srdoča, Rijeke i okolice. „Svake je godine sve bolja kvaliteta vina, no ona nije došla preko noći. Na početku je ocjenjivanje bilo više edukativnog karaktera, na način da su članovi komisije više davali savjete što treba učiniti da bi neko vino bilo bolje, a s godinama su se i postrožili kriteriji. Danas je došlo do toga da jedno naše vino dobilo medalju na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi vina Vinistra, što je izniman uspjeh za jednu tako malu udrugu kao što je naša,“ kazao je Srdoč, istaknuvši kako se je na Vinistri srebrnu diplomu za svoj shiraz dobio Zorin Šanko kao jedini natjecatelj s područja Rijeke, čije je crveno vino na ocjenskom susretu za Stepanju ocijenjeno najboljim.

Novi nasadi i očuvanje autohtonih sorti

Osim što raste broj i kvaliteta ponuđenih vina, iz godine u godinu se može pratiti još jedan trend, a to je da su ponuđena vina, iako većinom napravljena od kupljenog grožđa ili grožđa iz vinograda koje su članovi udruge, primjerice, podigli u Istri, dobivena i od bobica uzgojenih na širem području Srdoča. Jedan od stalnih ciljeva rada udruge odnosi se upravo na uspostavljanje novih nasada, što se opet može promatrati kroz nastavljanje tradicije ovog kraja.

Da pitate Riječane znaju li za Belu nedeju, teško biste našli nekog koji ne zna za ovu feštu od mladoga vina u susjednom Kastvu. No, da ih pitate postoje li u njihovom gradu ljudi koji se bave vinarstvom i vinogradarstvom, možda bi se spomenuli samo ugostitelja koji svoju hranu pažljivo sljubljuju s vrhunskom kapljicom vina. Rijetko tko bi mogao reći da na rubu grada, na granici s onim Kastvom s početka priče, djeluje Udruga vinara, vinogradara i voćara iz Srdoča. Početkom godine obilježila je petu godinu rada, a okuplja 70-ak članova s područja Srdoča, Rijeke i okolice. Iako se danas grad u punom smislu te riječi proširio do gotovo svih svojih rubova, postoje solidne pretpostavke za razvoj vinograda upravo na matičnom području Srdoča. Članovi udruge trenutno posjeduju oko 2.000 trsova. Planovi za naredno petogodišnje razdoblje usko su povezani s proširenjem nasada, u čemu bi im, ističu, od velike pomoći bila mogućnost povoljne nabavke sadnica, budući da svakako žele omasoviti udrugu, vodeći se
pritom svojim najvažnijim ciljem – očuvanjem autohtonih sorti grožđa.

Svečano vino za 2020.

Poznato je da se vino iz našeg kraja u prošlosti pilo i na dvoru Marije Terezije. Potaknuti tom povijesnom činjenicom, članovi udruge došli su na ideju da za 2020. godinu, kada će Rijeka biti Europskom prijestolnicom kulture, ponude ono što najbolje znaju raditi – vlastito vino. I to ne bilo koje vino, već kako priliči i gradu koji će kroz manje od dvije godine zasjesti na prijestolje europske kulture, pjenušac.

Da pitate Riječane znaju li za Belu nedeju, teško biste našli nekog koji ne zna za ovu feštu od mladoga vina u susjednom Kastvu. No, da ih pitate postoje li u njihovom gradu ljudi koji se bave vinarstvom i vinogradarstvom, možda bi se spomenuli samo ugostitelja koji svoju hranu pažljivo sljubljuju s vrhunskom kapljicom vina. Rijetko tko bi mogao reći da na rubu grada, na granici s onim Kastvom s početka priče, djeluje Udruga vinara, vinogradara i voćara iz Srdoča. Početkom godine obilježila je petu godinu rada, a okuplja 70-ak članova s područja Srdoča, Rijeke i okolice. Članovi udruge su predložiti da za ovu posebnu riječku godinu spreme i specijalnu ediciju pjenušca, s  odgovarajućom etiketom, kojim bi se moglo nazdravljati u svečanim prilikama ili koji bi moglo biti ekskluzivan poklon. Udruga bi u projekt ušla svojim već do sada pokazanim znanjem i iskustvom, no kako nemaju opreme za pripremu predloženih 150 butelja spravljenih od grožđa iz oglednog vinograda, Gradu Rijeci su se, prvi puta od svog osnivanja, obratili sa zamolbom za financijsku pomoć.

Bude li prihvaćen projekt srdočkih vinara, korist će biti višestruka – Rijeka će za svoju veliku svečanost kulture dobiti svečano vino, riječki entuzijasti opremu koja bi bila veliki poticaj za razvoj njihove udruge, a pjenušac bi u budućnosti mogao postati i prepoznatljiv riječki suvenir.