Manifestacija je to koja se tradicionalno održava u sklopu Dana Trsata u čast svetog Jurja, zaštitnika Trsata.

Na manifestaciji su sudjelovali knezovi Frankopani Trsat, Krčki knezovi Frankopani, Gradska straža Bakar 1848., vitezovi svetog Nikole iz Varaždina, Red vitezova sv. Vida – Ordo sancti Viti, Frankopanska straža Grobnik, Udruga Zirnskih – Frankopana Drivenik, SK Maura Kal, SK Ajkule i Konjički klub Vodičajna.

Uprizorenju je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, koja je poručila da je ovaj događaj, koji svojim sadržajima i ponudom, njeguje tradiciju i kulturu našeg grada, predstavlja element u pozicioniranju Rijeke kao destinacije urbanog turizma.

U organizaciji Kluba prijatelja Grada Trsata, na vrhu grada uprizoreni su scenski i kostimografski atraktivni sadržaji, a raznolik i zanimljiv program privukao je posjetitelje različitih uzrasta. Posjetitelji su mogli obići sajam starih zanata, a svečani mimohod sudionika centrom Trsata u povijesnim odorama plijenio je posebnu pažnju. Otvorenje manifestacije označio je pucanj iz topa s kule Trsatskog kaštela, a centralni događaj manifestacije bilo je uprizorenje bitke iz 1485. godine u kojoj su frankopanske trupe krenule u boj na Trsat na kojem su se vijorile mađarske zastave. Nakon brojnih ispaljenih strijela i frcanja iskri mačeva, Frankopani su uspjeli ponovno osvojiti Gradinu, a čitav spektakl završen je ustoličenjem novog kapetana Trsata.

U večernjim satima atmosferu je dodatno začinio Belfast food, čime je u Nugentovom parku zaključeno još jedno izdanje ove manifestacije, inspirirane burnom poviješću grada koji teče.
Zamjenica gradonačelnika pozdravila je prisustvo prijatelja Trsata, brojnih udruga i klubova te naglasila da je Gradu Rijeci bila izuzetna čast biti pokroviteljem ove manifestacije.