U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka jučer se pred punom Mramornom dvoranom održao podnevni koncert na violini koju je izradio dr. Franjo Kresnik, umjetnik i znanstvenik koji se prije stotinjak godina više nego itko prije ili poslije njega približio nenadmašnom misteriju gradnje Stradivarijevih i Guarnerijevih violina. Riječkoj je publici Kresnikovu violinu predstavio renomirani njemački violinist Gernot Süßmuth.

Koncert Gernota Sϋβmutha na Kresnikovoj violini

Gernot je svirao na violini dr. Franje Kresnika iz 1910. godine napravljenoj prema modelu Guarnerija del Gesu. Svoje oduševljenje violinom podijelio je s publikom kojoj je ispričao svoje iskustvo sviranja na Kresnikovoj violini. Program je bio bogat i pažljivo odabran, kombinirajući djela koja su nastala u vrijeme Guarnerija, preko djela iz vremena Kresnika pa do suvremenih kompozicija. Odsvirao je tako djela Johanna Sebastiana Bacha, Georga Philippa Telemanna, Vytautasa Barkauskasa, Maxa Regera i Erwina Schulhoffa.

Simbolično, ovim koncertom zaokružen je skladbi i izborom umjetnika i Kresnikov europski put s najvažnijim postajama – Rijekom, Cremonom i Berlinom – ovjenčan nagradama i priznanjima.

Koncert Gernota Sϋβmutha na Kresnikovoj violini

Gernot Süßmuth svoju je glazbenu karijeru započeo sa samo devet godina kada prvi put nastupa kao solist pred orkestrom. Danas je umjetnički ravnatelj Komornog orkestra Europske unije, a koncertne turneje odvele su ga kao dirigenta i solista ovog ansambla kroz Njemačku, u zemlje Srednje i Južne Amerike i Englesku. Nekoliko je godina bio posvećen odgoju mladih glazbenih talenata na konzervatorijima u Berlinu i Weimaru, a 2004. godine postao je počasni profesor na Glazbenoj akademiji “Franz Liszt” Weimar.

Süßmuthov koncertu održan je u sklopu izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, koja je dio projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći.

Tijekom izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona  održano je ukupno četiri koncerta na kojima virtuozi na violini sviraju na Kresnikovim violinama, ali i na Stradivarijevoj te Guarnerijevoj violini.