U petak, 20. studenog, od 14 sati održavat će se online Festival susjedstva Brod na Kupi, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, pod nazivom Na Brodu različitih kultura, putem Facebook stranice Prirodoslovni muzej Rijeka i YouTube kanala Prirodoslovni muzej Rijeka.

Naime, inicijativu susjedstva Brod na Kupi vodi jaka i iskusna institucija – Prirodoslovni muzej Rijeka, a planirana je bila sasvim drugačija dobrodošlica na 222 metra nadmorske visine, u mjestu koje prvo pozdravlja svakog putnika koji dolazi iz susjedne Slovenije u Hrvatsku – u Brodu na Kupi, u dvorcu koji stoljećima krasi mjesto zahvaljujući dalekim frankopanskim i kasnijim zrinskim vremenima – u Kaštelu Petra Zrinskog. U Kaštelu Prirodoslovni muzej Rijeka uskoro otvara novi stalni postav Divljina s pogledom na more, a Primorsko-goranska županija Interpretacijski centar Putovima Frankopana.

Ipak, vremena su drugačija, a ljudi više nego ikad prilagodljivi, pa se i festival Na Brodu različitih kultura prilagodio digitalnoj izvedbi, kako bi se što više zainteresiranih moglo upoznati s jednim od goranskih susjedstava Europske prijestolnice kulture.

U digitalnom festivalskom programu susjedstvo Brod na Kupi kroz jednominutne filmove predstavlja novi postav, prikazuje stvaranje socijalnih spona u zajednici pod mentorstvom umjetnika, upoznaje intimne priče manjina u Slavoniji i educira o jednoj od tri velike zvijeri koje nastanjuju uzvisine ovog pograničnog područja. Naposljetku, (raz)otkriva se Brod na Kupi i to kroz kviz u kojem publika provjerava usvojeno znanje o susjedstvu, a zauzvrat na poklon dobiva ulaznicu u Kaštel Zrinskih.  

Raspored online programa

Online program susjedstva Brod na Kupi bit će većinom moguće pratiti putem Facebook stranice Prirodoslovni muzej Rijeka, dok se predavanje u 19.00 sati organizira putem YouTube kanala Prirodoslovni muzej Rijeka.

14.00 satiprva crtica iz postava Divljina s pogledom na more, kratki video prilog o ­­­­­­­­­­­­­­jednom od budućih izložaka, putem Facebook stranice Prirodoslovni muzej Rijeka.

14.30 satidruga crtica iz postava Divljina s pogledom na more, kratki video prilog o ­­­­­­­­­­­­­­jednom od budućih izložaka, putem Facebook stranice Prirodoslovni muzej Rijeka.

15.00 satitreća crtica iz postava Divljina s pogledom na more, kratki video prilog o ­­­­­­­­­­­­­­jednom od budućih izložaka, putem Facebook stranice Prirodoslovni muzej Rijeka.

15.30 sati –  Aktivno mirovanje dva, video prilog o radionici stvaranja socijalnih spona u Susjedstvu, putem Facebook stranice Prirodoslovni muzej Rijeka.

16.00 sati –  Susjedstvo Brod na Kupi u gostima, putovanje fotografijom u Slavoniju, putem Facebook stranice Prirodoslovni muzej Rijeka.

16.30 satiMuzej osobnih priča i priča Jovice Radosavljevića, predstavljanje interkulturnog projekta i primjera dobre prakse, putem Facebook stranice Prirodoslovni muzej Rijeka.

19.00 satiUloga risa u ekosustavu i njegov značaj za čovjeka, predavanje uživo Vedrana Slijepčevića, putem YouTube kanala Prirodoslovni muzej Rijeka

20.00 satiOtkrij Susjedstvo Brod na Kupi, online kviz, putem Facebook stranice Prirodoslovni muzej Rijeka. 

U realizaciji online programa sudjeluju djelatnici Prirodoslovnog muzeja Rijeka: ravnateljica Muzeja i voditeljica tima Susjedstvo Brod na Kupi dr.sc. Željka Modrić Surina, voditeljica marketinga i članica tima Susjedstva Brod na Kupi Klara Bukovac, zamjenik ravnateljice i viši dokumentarist Borut Kružić, kustos dr.sc. Boštjan Surina i kustosica Nadia Dunato Pejnović.

Susjedstvo Brod na Kupi čine članice dr.sc. Željka Modrić Surina i Klara Bukovac iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, vanjska suradnica Prirodoslovnog muzeja Rijeka Tamara Tomac, zamjenica gradonačelnika Grada Delnica Katarina Mihelčić, Ana Mihelčić Šamec iz OŠ Frana Krste Frankopana u Brodu na Kupi te Marta Blažević, vanjska suradnica Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Posebne zahvale za realizaciju programa zaslužuju OŠ Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi, njen ravnatelj Davor Tkalac te nastavnice Marija Tonković, Jelena Glad i Ana Mihelčić Šamec, zatim Udruga Fade in i Željka Kovačević te Romski resursni centar Darda i Jovica Radosavljević.

Europsko susjedstvo Broda na Kupi je Estonski prirodoslovni muzej iz Tallinna, s kojim Prirodoslovni muzej Rijeka razvija dobrosusjedsku institucionalnu suradnju.

Kalendar događanja