Jedan od dva novoopisana roda riba iz porodice glavoča, Marcelogobius, dobio je ime po hrvatskom biologu Marcelu Kovačiću iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, objavili su njemački znanstvenici u časopisu “Spixiana”.

Znanstveni rad objavili su Ulrich K. Schliewen, Alexander Hans Knorrn, Robin Böhmer, Lydia Beuck, Moritz Sonnewald i André Freiwald s nekoliko uglednih znanstvenih ustanova u Njemačkoj, a objavljen je u časopisu “Spixiana”.

„Prošlog tjedna izašao iz tiska znanstveni članak njemačkih znanstvenika „Didogobius lanceolatus sp. nov., a new goby species from Mauritania, with diagnoses for two new gobiine genera”. „Rad je značajan za županijski Prirodoslovni muzej Rijeka jer je jedan od dva novoopisana roda, Marcelogobius, dobio ime po djelatniku, s obrazloženjem da je rod nazvan u čast hrvatskom biologu, Marcelu Kovačiću, kao vodećem aktivnom stručnjaku za glavoče Istočnog Atlantika, Mediterana i Pontokaspijske regije“, ističu iz Primorsko-goranske županije.

Jedna od vrsta koje su ušle u novi rod, Marcelogobius splechtnai

Jedna od vrsta koje su ušle u novi rod, Marcelogobius splechtnai

Marcelo Kovačić je djelatnik Prirodoslovnog muzeja od 1992., doktor je znanosti i muzejski savjetnik zoolog, jedan od znanstveno najcitiranijih hrvatskih zoologa, koji je opisao oko 40 novih vrsta riba iz različitih dijelova svijeta i objavio oko 140 znanstvenih članaka u koautorstvu sa znanstvenicima iz tridesetak zemalja svijeta.

Kada je opisao svoju prvu novu vrstu 2000. godine, Marcelo Kovačić je bio prvi hrvatski znanstvenik koji je opisao neku vrstu riba i kralježnjaka općenito, nakon skoro stotinu godina, jer su tijekom 20. stoljeće naši znanstvenici u najboljem slučaju opisivali podvrste, a inozemni stručnjaci su dolazili opisati nove vrste iz Hrvatske.

Marcelo Kovačić

Marcelo Kovačić

„Vrste riba često se nazivaju po imenima ljudi važnih za to područje rada, no, kod rodova, zato što ih je oko desetak puta manje i što je neopisanih rodova preostalo puno manje, to je puno rjeđe.“ Navode iz Primorsko-goranske županije.

Kako poručuju iz Muzeja, Prirodoslovni muzej Rijeka nije veliki europski muzej i zato je posebno ponosan na svoj znanstveni utjecaj i na svoje zbirke. “Na primjer, možemo se pohvaliti da u svojoj ihtiološkoj zbirci, s preko 20.000 primjeraka riba, imamo oko stotinjak tipova riba koji pripadaju 31 vrsti, od toga 16 holotipova. Tipovi su primjerci na kojima su opisane nove vrste i ono su najvrijednije što neki prirodoslovni muzej može imati”, navode u priopćenju.

(Foto: Prirodoslovni muzej Rijeka press)