Na nekoliko riječkih plaža, od Kantride do Bivija i ovog ljeta, od 4. srpnja do 21. rujna, odvijat će se kulturno-umjetnički program Kantrida – Europski kvart kulture 2020 (Kantrida FKK 2020).

​Manifestacija započinje u subotu, 4. srpnja, ​u 9 sati na plaži Ploče (ispod bazena) na Kantridi, a nastavlja se cjelodnevnim programom performansa, glazbe, kulinarike i eko akcije, uz s​večano proglašenje Kantride europskim kvartom kulture 2020.

P​rogram je zamišljen kao cjelodnevno druženje s građanima Rijeke i njihovim gostima, a ujedno će imati jasno izraženu kulturno-umjetničku, ali i ekološko-gastronomsku notu, inspiriranu riječkom prošlošću i sadašnjošću.

Kultura življenja uz more, ekologija, sport i umjetnost

Program Kantrida FKK 2020 definiraju teme poput kulture življenja uz more, rada uz more i s morem, izgradnja uključive i solidarne zajednice, novih prostora društvenosti u kojim se isprepliću različite kulture življenja te se potiče multikulturalna razmjena, svijest o održivom razvoju i uređenju riječkih plaža, uključivost i tolerancija, a manifestiraju se kroz širok spektar raznovrsnih aktivnosti, od umjetnosti, kulture, aktivizma, ekologije, gastronomije, do sporta i humanitarnog rada.

Inicijator i nositelj projekta Kantrida FKK 2020 je tvrtka Novi turizam d.o.o., u suradnji s brojnim partnerima, formalnim i neformalnim grupama građana i pojedincima koji imaju potrebu dati svoj doprinos boljoj kvaliteti življenja u gradu te promovirati moto ovog projekta objedinjenog pod imenom “Ostajem u Rijeci”. Program se provodi u sklopu programa Privremene autonomne zone projekta Europske prijestolnice kulture.

Kantrida FKK 2020

Glavni program sastoji se od manifestacije proglašenja Kantride europskim kvartom kulture 2020, četiriju festivala (KULTURA ŽIVLJENJA Sportsko-gastronomsko-zabavni festival, ŠTIKLA ljetni festival jazz i eksperimentalne glazbe, ART KAMP EMPEDUJA i EMPEDUJA PUNK FESTIVAL), ceremonije zatvaranja projekta Kantrida europski kvart kulture 2020 i drugih događanja.

Raznovrstan program za sve generacije

Svojom raznovrsnošću program je namijenjen najširoj javnosti, lokalnom stanovništvu, gostima iz inozemstva, pripadnicima svih dobnih generacija, s tim da su neki od programskih segmenata namijenjeni određenim ciljanim skupinama, kao na primjer Empeduja punk festival koji se obraća prvenstvenom mlađim pripadnicima subkultura.

Cijela manifestacija ima za cilj prerasti lokalni i nacionalni okvir povezivanjem sa sličnim inicijativama iz regije kroz razvoj partnerskih odnosa i razmjene, kao i uključivanjem europski relevantnih umjetnica i umjetnika u sve segmente programa. Osim toga, smatramo da program značajno doprinosi razvoju turizma u Rijeci te postavlja riječke plaže na mapu poželjnih destinacija.

Program je dio EPK projekta Privremene autonomne zone koj provodi Novi turizam d.o.o.

Ulaz na sve programe je besplatan.

PROGRAM OTVORENJA KANTRIDE FKK 2020

9.00 – 11.00EKO PRASAC VIII 2020

Eko-akcija čišćenja podmorja od Bivia do Kantride Klub podvodnih djelatnosti INA Kostrena i diving centar Marco Polo u sklopu projekta Kantrida FKK 2020 organiziraju čišćenje podmorja Kantride, od Bivia do 3. maja. Predviđa se dolazak oko 100 ronilaca. Sudjeluju i Klub podvodnih aktivnosti 3. maj, Javna vatrogasna postrojba Rijeka, Javna vatrogasna postrojba Opatija, DVD Drenova, udruga ERIPIO, Barokomora Rijeka.

12.00 Pronađi zastavu na dnu mora, nagradna igra / performans

13.00 Ceremonija postavljanja zastava FKK 2020 i EPK

14.00 – 16.00 N​arodna kuhinja Igora Anjolija ​ – zajednički ručak za sudionike eko-akcije Narodna kuhinja Igora Anjolija je projekt pokrenut 2019. godine u suradnji s udrugom Koga briga.. i Novim turizmom d.o.o. Osim gastro čarolija s kojima će nas upoznati i koje ćete moći kušati, Igor Anjoli prilikom svakog nastupa uključit će poznate goste, koji će mu se pridružiti u kuhanju.

18.00 ​Radilište 69, performans Tajči Čekada & Ivana Kalc (UO Kabinet)

Radilište 69 održava se na dan predizborne šutnje, uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj te tematizira problematiku izbora i političke utrke. Naslanjajući se na već realizirane performanse (​Radilište 69 treći je u seriji performansa ​Radili š te ​ ) autorice nastavljaju suradnju kako bi unutar zadatosti specifične lokacije i teme obradile temu besmislenog i besciljnog rada, odnosno kako bi svojom akcijom pozvale na promišljanje smislenosti određenih aspekata ljudskog djelovanja, kao i apsurda neoliberalnog kapitalizma.

20.00 – 22.00 ​Kulinarski performans, Igor Anjoli

21.00 Ostajem u Rijeci, koncert

URAR​ (Pula)

Pulski trio URAR, nakon prvijenca 40+ iz 2018., objavio  je novi singl ​Slabi ć​ , što se može preslušati na Bandcampu. Prije nego li cijeli novi album izađe, imate priliku čuti uživo ovaj zanimljiv  trojac, prilično različitih osobnosti, raspršenih glazbenih afiniteta i utjecaja.

MRAVE BROJIM​ (Rijeka)

Nakon uvodnog singla ​Moje pleme, singlom i video spotom za ​Alkohol ​ riječki narančasti kolektiv Mrave Brojim nastavlja s najavom albuma prvijenca u izdanju Dallas Recordsa. Osnivač ovog riječkog kolektiva je Gospođo Pitomi, osebujni riječki glazbenik, član prve postave grupe Grč te Zoran Klasić, dugogodišnji član grupe Let 3. Osim njih Mrave brojim još čine Zoki Oktava, Sunce Mamino i Gospodin Morski.

GRČ​ (Rijeka)

Nakon nekoliko godina izbivanja a glazbene scene, najbrutalniji i najšokantniji hrvatski rock sastav Grč okupio se i nastupit će u sklopu manifestacije Kantrida FKK 2020. Grč  je na sceni još od 1982. godine, uz konstantu koju čini karizmatični  idejni vođa, autor tekstova i pjevač grupe Zoran Štajdohar Zoff.

PARAF​ (Rijeka)

Legendarni Parafi ovim nastupom će obilježiti 40 godina od objave albuma ​”A dan je tako lijepo počeo” i svirat će isključivo pjesme iz prve faze banda.

00.00 ​Opera NAVALE, Zoran Majstorović&co (Rijeka)

Improvizacija i improvizirana glazba već je stoljećima dio europske glazbene baštine, a poimanje zvuka kao materijala u umjetnosti posebno je zapaženo posljednjih desetljeća. Manje konvencionalni “instrumenti” što proizvode zvuk kao što su brodski motori i sirene, kućanski aparati, zvona raznih dimenzija i namjena, biljke, razni DIY instrumenti, već su duže vrijeme na radaru interesa riječkog multiinstrumentalista, aranžera i skladatelja Zorana Majstorovića. Ovaj jedinstveni glazbeni performans svoj smisao nalazi u spajanju prividno nespojivog i traženju dodirnih točaka između raznih krajnosti kojima je zajednički nazivnik – zvuk.

00.15 – 00.30 Vatromet povodom proglašenja Kantride Evropskim kvartom kulture

00.30. – 04.00 ​Kantrida pleše, DJ Pone

Manifestaciju vodi i povezuje glumačko-novinarski tandem, Denis Kirinčić i Edi Prodan.

Produkcija: Novi turizam d.o.o. Manifestaciju podržavaju: Rijeka 2020 d.o.o., Kaltenberg d.o.o., Hi-Ka d.o.o., Jamnica d.d., Studenac d.d., Novi turizam d.o.o.

Medijski pokrovitelj: Torpedo media

Kalendar događanja

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 29.07.
 • (21:00)

Ljeto na Gradini: Tonči Huljić i Madre Badessa

"Tonči & Madre Badessa" autorski je projekt u kojem se Tonči Huljić pojavljuje u ulozi skladatelja, aranžera i pjevača....

Detaljnije

Književni susret
 • 31.07.
 • (10:00)

Knjiga na jutarnjim mjestima: Marina Vujčić & Sigurna kuća

Ljetna priča iz Benčića donosi jutarnji razgovor s autoricom Marinom Vujčić koja pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne nalaze izlaz...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije

Druženje
 • 02.08.
 • (20:00)

Superteam Balkan IT Superquiz dolazi u Rijeku

Označite svoje kalendare za 2. kolovoza 2024. jer će se ovaj događaj u Rijeci održati u prostorijama na studentskom kampusu u kafiću Akvarij, smještenog u ulici Radmile Matejčić 5. Prema najavama okupljanja se očekuju već u 19 sat...

Detaljnije